Πραξιτέλης

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 25 Ιουλίου - 31 Οκτωβρίου 2007
Εκδότης:
Καπόν
Έτος:
2007
ISBN:
9789607037886
Σελίδες:
227
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Πραξιτέλης
Τιμή εκδότη:€45,65
Η τιμή μας: €41,09
στο καλάθι
Πραξιτέλης
[...] Μια έκθεση για έναν μεγάλο γλύπτη, και εν προκειμένω για τον Πραξιτέλη, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να υποστηριχθεί και να γίνει αποδεκτή η μια ή η άλλη άποψη, αναφορικά με τα έργα που του αποδίδει η έρευνα. Εξάλλου οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για το έργο του Πραξιτέλη και συνεχίζουν να διατυπώνονται είναι τόσο πολλές και ποικίλες, που θα ήταν αδύνατο να τις λάβει κάποιος όλες υπόψη του. Οι αντιρρήσεις για τις αποδόσεις υπάρχουν και η έκθεση δεν αποσκοπεί να πείσει ότι τα έργα που παρoυσιάζoνται είναι όλα αναντίρρητα δημιουργίες του Πραξιτέλη. Ωστόσο όσον αφορά τους μελετητές, η έκθεση δίνει την ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμένα το ένα δίπλα στο άλλο όλα αυτά τα γλυπτά, για να ανοίξει και στην Αθήνα, όπως συνέβη και στο Παρίσι, νέα συζήτηση για το έργο του καλλιτέχνη και της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα το ευρύτερο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια γεύση από μια τεχνοτροπία αντιπροσωπευτική του 4ου αι. π.Χ. που σχετίζεται σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό με τον Πραξιτέλη, το εργαστήριο και τον περίγυρό του.
Ο κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση είναι σχετικά συνοπτικός σε σύγκριση με εκείνον του Λούβρου. Εκτός από το παρόν εισαγωγικό κείμενο και το κείμενο του καθηγητή Γιώργου Δεσπίνη με τίτλο "Πραξιτέλης και Υιοί, νέα ευρήματα, νέες προσπάθειες προσέγγισης" περιλαμβάνoνται και δυο κείμενα από τον κατάλογο του Λούβρου μεταφρασμένα. Το πρώτο είναι του Α. Pasquier με τίτλο "Βιογραφικά στοιχεία" και το δεύτερο του J.-L. Marinez με τίτλο "Έργα που απoδίδoνται στον Πραξιτέλη". Στη συγγραφή των λημμάτων του καταλόγου συμμετείχαν πολλοί αρχαιολόγοι. Συνεπώς, καθώς το σύγγραμμα αυτό δεν είναι έργο ενός ή δυο μόνο αρχαιολόγων, είναι φυσικό η θέση που παίρνει ο κάθε συγγραφέας να απηχεί την προσωπική του άποψη ως προς την χρονολόγηση, την ερμηνεία και την απόδοση των έργων. [...]

(από την εισαγωγή του Ν. Καλτσά)


Συγγραφείς των λημμάτων είναι οι:
Γεώργιος Δεσπίνης, Νικόλαος Καλτσάς, Νικόλαος Σταμπολίδης, Ιωάννης Τουράτσογλου, Ελένη Κουρίνου, Ρόζα Πρσκυνητοπούλου, Ελισάβετ Στασινοπούλου, Ιωάννα Μέννενγκα, Γεώργιος Μοστράτος, Ευάγγελος Βιβλιοδέτης, Μιμίκα Γιαννοπούλου, Antonio Corso, Χριστίνα Παπασταμάτη-Φοκ Μοκ, Δημήτρης Δαμάσκος, Δημήτρης Πλάντζος, Δημήτρης Μποσνάκης.
Τίτλος βιβλίου:Πραξιτέλης
Υπότιτλος βιβλίου:Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 25 Ιουλίου - 31 Οκτωβρίου 2007
Εκδότης:Καπόν
Συντελεστές βιβλίου:Δεσπίνης, Γιώργος (Συγγραφέας)
Martinez, Jean-Luc (Συγγραφέας)
Pasquier, Alain (Συγγραφέας)
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Τουράτσογλου, Γιάννης (Μεταφραστής)
Δεσπίνης, Γιώργος (Επιμελητής)
Καλτσάς, Νικόλαος (Επιμελητής)
ISBN:9789607037886
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2007
Σημείωση:© Υπουργείο Πολιτισμού. Κατάλογος έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μεταξύ 25 Ιουλίου - 31 Οκτωβρίου 2007. Πρόλογος: Γεώργιος Α. Βουλγαράκης, Υπουργός Πολιτισμού. Εισαγωγή: Νικόλαος Καλτσάς.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ιστορία της Τέχνης
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες