Πολιτισμική θεωρία και λαϊκή κουλτούρα
Η παρούσα 6η έκδοση του βιβλίου είναι πλήρως αναθεωρημένη. Όπως και πριν, το βιβλίο παρουσιάζει μια σαφή και κριτική έρευνα διαφορετικών θεωριών και προσεγγίσεων της λαϊκής κουλτούρας. Το εύρος και η θεωρητική του συνεκτικότητα αποτελούν πρότυπο στη μελέτη της λαϊκής κουλτούρας, και μπορεί να εφαρμοστεί με ευελιξία και αποτελεσματικά σε μεγάλο αριθμό γνωστικών αντικειμένων. Καθώς διατηρεί την ευπρόσιτη προσέγγιση των προηγούμενων εκδόσεων και χρησιμοποιεί παραδείγματα απο τα κείμενα και τις πρακτικές της λαϊκής κουλτούρας, η παρούσα έκδοση παραμένει σημαντική εισαγωγή στο πεδίο.
Πλησής, Κυριάκος
Ο Κυριάκος Πλήσης γεννήθηκε στην Ακανθού της Αμμοχώστου το 1929. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και εργάστηκε επί μια πενταετία ως δάσκαλος. Εν συνεχεία σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Λονδίνου. Εργάστηκε στο Α' Γυμνάσιο Αμμοχώστου ως καθηγητής, υποδιευθυντής και γυμνασιάρχης. Το 1973 προήχθηκε σε επιθεωρητή φιλολογικών μαθημάτων. Από το 1975 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και λυκειάρχης σε διάφορα σχολεία. Το 1985 έγινε σχολικός σύμβουλος και συνταξιοδοτήθηκε το 1989.
Ασχολήθηκε, εκτός από την εκπαίδευση, και με τη λογοτεχνία, ιδιαίτερα με την ποίηση και το δοκίμιο. Βραβεύτηκε τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Δύο φορές για τις συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί" 1972, και "Μετά τη χρεοκοπία του δόγματος" 1992, και μια φορά για την ποιητική του συλλογή: "Γραφή οδύνης" 1975. Το 1997 το βιβλίο του "Δοκίμιο περί έρωτος και άλλα δοκίμια" βραβεύτηκε με το βραβείο του Χρήστου Μαλεβίτση. Συνεργάζεται τακτικά με τα περιοδικά "Νέα Παιδεία" και "Ευθύνη" και εκτάκτως με άλλα κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά.