Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια
Η νεαρή Ολάνθη προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία αντιθέσεων, εκεί όπου η σκληρότητα στέκεται δίπλα στη φιλευσπλαχνία, το γέλιο έρχεται μαζί με το δάκρυ, το μίσος φωλιάζει πλάι στην αγάπη. Κουβαλώντας ένα παρελθόν που ακόμη και η ίδια αγνοεί και με μοναδικό στήριγμά της τη φίλη της Μαλαματένια, ζει και ελπίζει σε έναν κόσμο γεμάτο δεινά.
Πολυάριθμα πρόσωπα και ζωές που διασταυρώνονται δημιουργούν μια συνεχή αλληλουχία αφηγήσεων. Ο κάθε ήρωας εξομολογείται τη δική του ιστορία, αλλά και τη δική του εκδοχή που διαφοροποιεί τα γενόμενα, συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει έναν ολόκληρο κόσμο που ζει και ενεργεί σε μια εποχή σε βαθιά αξιακή κρίση.
Η Αλκυόνη Παπαδάκη, στο νέο μυθιστόρημά της, με επίγνωση -σχεδόν αμείλικτη- αλλά και με τη σοφία της συγκατάβασης, ξεδιπλώνει τους ήρωες και το πεπρωμένο τους σαν το μίτο της Αριάδνης για να μας οδηγήσει -πάντα- σε μια φωτεινή διέξοδο, θυμίζοντάς μας ενθαρρυντικά πως θα ξανάρθουν τα χελιδόνια.

Μοσκόβης, Βασίλης Ε.
Βασίλης Μοσκόβης (1915-1994). Ο Βασίλης Μοσκόβης γεννήθηκε στη Σύμη. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και το Λονδίνο. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και από το 1940 ως το 1945 διετέλεσε υποδιευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθηνών. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1947 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων του Μικροί και μεγάλοι. Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τιμήθηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (για το έργο του Πειραιάς), το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (για το Πορτραίτα του σπιτιού μας). Εκτός από την ποίηση και την πεζογραφία ασχολήθηκε με τη μετάφραση και το δοκίμιο. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Μοσκόβη βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Μοσκόβης Βασίλης», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).