Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση

Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική
Εκδότης:
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος:
2014
ISBN:
9789600806724
Σελίδες:
568
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση
Τιμή εκδότη:€28,86
Η τιμή μας: €25,97
στο καλάθι
Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση
Ποια είναι η σχέση των παραδοσιακών και των νέων μέσων; Πώς διαμορφώνεται η δημοσιότητα σήμερα και ποια είναι η νέα δομική αλλαγή της δημόσιας σφαίρας που συντελείται με την εμφάνιση του διαδικτύου; Με ποιο τρόπο η -υπόσχεση- για ελευθερία και συμμετοχή σχετικοποιείται καθώς οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου και επιτήρησης πολλαπλασιάζονται και εποικίζουν το ελεύθερο, οικουμενικό διαδίκτυο; Ποια είναι η σχέση νεοφιλελεύθερης και ψηφιακής στροφής και πώς επηρεάζει τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού παραδείγματος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης;
Στον 21ο αιώνα η ιχνηλασία της διαδικτυακής διαδρομής των χρηστών έχει γίνει πολύ πιο παρεισφρητική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η διαδικασία της εξόρυξης δεδομένων ουσι­αστικά συνδέει σε έναν κοινό στόχο τη Silicon Valley και τις υπηρεσίες ασφαλείας όπως είναι η NSA. Η ολοκλήρωση, οργάνωση, διαχείριση και ανάλυση των -Μεγάλων Δεδομένων-, που συγκεντρώνονται μέσω της συστηματικής ιχνηλασίας και επιτήρησης, για τις εταιρείες του διαδικτύου την -εμπορική αγορά- έχει οικονομική αξία. Για τις υπηρεσίες ασφαλείας την -πολιτική αγορά- έχει πολιτική αξία. Και οι δύο παρασύρουν τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην ελευθερία και την επιτήρηση, προς την επιτήρηση. Οι νόμοι για την προστασία της ιδιωτικότητας υπολείπονται των τεχνολογι­κών εξελίξεων, αλλά, και όταν επικαιροποιούνται, η τάση είναι υπέρ και των δύο αγορών -εμπορικής και πολιτικής- για διαφορετικούς, πλην όμως κοινούς ως προς το αποτέλεσμα, λόγους.
Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση με πυρήνα τις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας, έχοντας δομικά χαρακτηριστικά την ψηφιοποίηση, τη σύγκλιση και τη διαδραστικότητα, συντελεί στην αντίληψη μιας ψηφιακής εποχής η οποία διευκόλυνε την επικοινωνία και την ελεύθερη έκφραση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ωστόσο, διευκόλυνε την παρακολούθηση και τη δημιουργία ενός super πανοπτικού. Για μια ακόμη φορά ένα ανοικτό σύστημα, όπως ήταν στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του το διαδίκτυο, τείνει να ελεγχθεί και να κλείσει.
Τίτλος βιβλίου:Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση
Υπότιτλος βιβλίου:Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική
Εκδότης:Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Συντελεστές βιβλίου:Ρήγου, Μαρίνα (Συγγραφέας)
ISBN:9789600806724
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2014
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες