Ο Φαρφουλάς και άλλα διηγήματα

Εκδότης:
Φαρφουλάς
Έτος:
2014
ISBN:
9789609441582
Σελίδες:
128
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο Φαρφουλάς και άλλα διηγήματα
Τιμή εκδότη:€10,60
Η τιμή μας: €9,54
στο καλάθι
Ο Φαρφουλάς και άλλα διηγήματα
"Ο Φαρφουλάς όρμησε στο δρόμο. Ένας αλαλαγμός τρομερός ακού-στηκε πάλι μόλις έκανε λίγα βήματα.

- Χωρίς άλλο, κάτι σοβαρό είναι, είπε κι άρχισε να μισοτρέχει.

Ένας μάγκας φάνηκε να έρχεται τρέχοντας. Ερχόταν απ’ το θόρυβο και έτρεχε σαν άγγελός του, χτυπώντας δυνατά με τα γυμνά του πόδια τις πλάκες. Θέλησε να τον ρωτήσει, αλλά πριν ανοίξει το στόμα του, αυτός είχε περάσει. Στο στρίψιμο του δρόμου, πέταξε το σκούφο του ψηλά φωνάζοντας:

-Ζήτω!... Και χάθηκε.

-Ζήτω! Τίνος ζήτω; είπε με απορία ο Φαρφουλάς, τρέχοντας με φόβο μη δεν προφτάσει.

Και ο θόρυβος κάποτε έπεφτε σα να μάζευε τα φτερά του και κάποτε τα άπλωνε και φτερούγιζε δυνατά. Στη γωνιά του μεγάλου δρόμου της αγοράς, στάθηκε. Κόσμος, πλήθος μανιακό φώναζε, πηδούσε, χόρευε κοιτάζοντας τα δέντρα του δρόμου, που στα κλαδιά τους ήτανε κρεμασμένα κάτι. Σκυλιά!!!

Το πλήθος ξέσπασε σε μια φωνή άγρια πάλι:

-Κάτω οι φόροι! Κάτω οι φόροι!..."



Τα διηγήματα της έκδοσης κυκλοφόρησαν το 1935 από τις εκδόσεις της εφημερίδας Ανεξάρτητος με τίτλο "Το τραγούδι του κρεμασμένου". Ο 63χρονος τότε Δημοσθένης Βουτυράς (1872-1958) ήταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικής του πορείας, ενώ η Ελλάδα ζούσε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή γεμάτη κοινωνικές και πολιτικές εκρήξεις. Η συλλογή αυτή έχει ως κύριο επίκεντρο τη ζωή της πόλης με τα παράδοξα και τις αντιφάσεις της. Η καθημερινότητας της γειτονιάς, το κλίμα της ταβέρνας και η μποέμ ζωή επικρατεί στα περισσότερα διηγήματα, ενώ ορισμένα έχουν ήρωες περιθωριακούς και αντικοινωνικούς, που στρέφονται ενάντια στον περίγυρό τους, ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό, κάνοντας μάταιη κάθε προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο "Φαρφουλάς", τέλος (απ’ όπου εμπνευστήκαμε και τον τίτλο του περιοδικού και των εκδόσεών μας πριν δεκατέσσερα χρόνια), είναι ένα ανοιχτά αντιεξουσιαστικό διήγημα του Βουτυρά, όπου μια πόλη ολόκληρη εξεγείρεται αυθόρμητα, μα και 'άτσαλα', ενάντια στους εξοντωτικούς και παράλογους φόρους που επιβάλλει συνεχώς η κεντρική εξουσία. Το διήγημα είναι ενδεικτικό της επαναστατικής ιδεολογίας του Βουτυρά αλλά ταυτόχρονα, αναδεικνύει το πρόβλημα της ρευστής ψυχολογίας της εξεγερμένης μάζας, που, όπως και πολλά από τα πρόσωπα του τεράστιου έργου του, εύκολα μετατρέπονται από ήρωες σε αντιήρωες...

Η συλλογή επανεκδίδεται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει τα διηγήματα: "Το τραγούδι του κρεμασμένου", "Η γειτονιά του έρωτα", "Για εκδίκηση", "Ο Φαρφουλάς", "Το χαρούμενο μαγαζί", "Ο όρκος του Πυθαγόρα", "Στην άκρη του λόφου", "Το λεοντάρι και οι άνθρωποι", "Ο εφευρέτης", "Κυνηγοί γυναικών", "Η εκδίκηση του Χάρου", "Ο μουγγός", "Αλλάχ", "Είδα Εκείνον!".
Τίτλος βιβλίου:Ο Φαρφουλάς και άλλα διηγήματα
Εκδότης:Φαρφουλάς
Συντελεστές βιβλίου:Βουτυράς, Δημοσθένης, 1872-1958 (Συγγραφέας)
ISBN:9789609441582
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2014
Σημείωση:Εισαγωγή: Διαμαντής Καράβολας.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες