Η λαϊκή κυριαρχία και η πρόκληση της αμεροληψίας

Εκδότης:
Κριτική
Έτος:
2014
ISBN:
9789602189511
Σελίδες:
656
Η λαϊκή κυριαρχία και η πρόκληση της αμεροληψίας
Τιμή εκδότη:€44,79
Η τιμή μας: €40,31
στο καλάθι
Η λαϊκή κυριαρχία και η πρόκληση της αμεροληψίας
Κάθε άνθρωπος μετρά εξίσου με τον άλλο. Κάθε πολίτης έχει μία ψήφο. Κάθε ψήφος είναι ισοδύναμη με την άλλη. Τελικώς, οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από την άθροιση των ψήφων. Επειδή οι απόψεις που υποστηρίζουν οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους, ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτός είναι ο πυρήνας της λαϊκής κυριαρχίας και βασίζεται στην ισοτιμία των πολιτών και την ανόθευτη και αμερόληπτη, πολυκομματική και ελεύθερη εκλογική διαδικασία. Η αμεροληψία της ψήφου και της ψηφοφορίας αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός δημοκρατικού ορθολογισμού.

Η αμεροληψία συνεισφέρει στη λαϊκή κυριαρχία την ενδεδειγμένη απλοϊκότητα η οποία διακρίνει τον κοινό νου. Η πολιτική αριθμητική της αμεροληψίας είναι απλή και πρακτική. Εντούτοις, σε ένα άλλο επίπεδο, η απλή αριθμητική της αμεροληψίας φαίνεται να μην καταλαβαίνει τίποτε από την πολιτική και από το περιεχόμενο του πολιτικού. Μοιάζει να εγκλωβίζει την πολιτική, να την αναιρεί και να την καθηλώνει στη νεοφιλελεύθερη οικονομική ανάλυση των μηδενικών ελλειμμάτων και πάντως φαίνεται να στερεί την πολιτική από την καίρια ικανότητά της να θεμελιώνει νέες καταστάσεις. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι η αμεροληψία οδηγεί σε στρεβλή κατανόηση της πολιτικής πραγματικότητας κλείνοντας τον δημιουργικό ορίζοντα της ιστορίας;

Το βιβλίο αναζητεί το συνταγματικό θεμέλιο της αμεροληψίας στον νοηματικό πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας. Με τη στενή έννοια του όρου, η πολιτική αμεροληψία ισοδυναμεί με το τίμιο παιγνίδι, την ανόθευτη διεξαγωγή των εκλογών. Η πρόκληση της αμεροληψίας αφορά την πολιτική αμεροληψία με την ευρεία έννοια του όρου, η οποία συνίσταται στην ουσιαστική εκπλήρωση των όρων του πολιτικού φιλελευθερισμού που θεσπίζει το δημοκρατικό Σύνταγμα για τη δίκαιη μεταχείριση των πολιτών.
Τίτλος βιβλίου:Η λαϊκή κυριαρχία και η πρόκληση της αμεροληψίας
Εκδότης:Κριτική
Συντελεστές βιβλίου:Τασόπουλος, Γιάννης Α. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602189511
Σειρά εκδότη:Πολιτεία - Σύνταγμα - Ευρώπη
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2014
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες