Οι νεολατινικές γλώσσες στις ελληνικές διαλέκτους

Το ιδίωμα του Γράμμου
Εκδότης:
Γρηγόρη
Έτος:
2014
ISBN:
9789603338284
Σελίδες:
384
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Οι νεολατινικές γλώσσες στις ελληνικές διαλέκτους
Τιμή εκδότη:€24,00
Η τιμή μας: €21,60
Οι νεολατινικές γλώσσες στις ελληνικές διαλέκτους
Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης δάνειων λέξεων από τις νεολατινικές γλώσσες και από τα λατινικά στο γλωσσικό ιδίωμα του Γράμμου Ν. Καστοριάς, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των γλωσσών αυτών στο αντίστοιχο ελληνικό ιδίωμα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τόσο τα ιδιώματα της χερσαίας Ελλάδας όσο και, ώς ένα βαθμό, τα λοιπά ιδιώματα και διαλέκτους, καθώς και την κοινή νεοελληνική γλώσσα.

Οι δάνειες λέξεις προέρχονται από τις γλώσσες: ιταλικά, λατινικά, βλάχικα, βενετσιάνικα, γαλλικά, ισπανικά, ρουμανικά, πορτογαλικά και από διαλέκτους περιοχών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αδριατικής και της Βαλκανικής.

Εκτίθενται ετυμολογικές υποθέσεις και καταβάλλεται προσπάθεια να δειχθεί συνολικά ποιες είναι περίπου οι δάνειες λέξεις του Ιδιώματος. Παρατίθενται, επίσης, λέξεις και ετυμολογικές προτάσεις που ενδεχομένως δε συναντώνται σε διαλεκτικά γλωσσάρια.

Παρουσιάζονται: η γεωγραφική διασπορά των δάνειων λέξεων στις ελληνικές διαλέκτους· οι παράλληλοι τύποι· λατινογενή επιθήματα

ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια· συνώνυμα και άλλα στοιχεία. Εμφανίζεται ο δυναμισμός της πρωτότυπης λέξης στον τομέα της παραγωγικής μορφολογίας-σύνθεσης
Τίτλος βιβλίου:Οι νεολατινικές γλώσσες στις ελληνικές διαλέκτους
Υπότιτλος βιβλίου:Το ιδίωμα του Γράμμου
Εκδότης:Γρηγόρη
Συντελεστές βιβλίου:Παπαρίζος, Χρίστος Α. (Συγγραφέας)
ISBN:9789603338284
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2014
Κατηγορίες:Επιστήμες > Θεωρητικές > Φιλολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες