Η αυτοβιογραφία και το αρχείου του Αλέκου Ξένου

Εκδότης:
Μουσείο Μπενάκη
Έτος:
2013
ISBN:
9789604761401
Σελίδες:
304
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η αυτοβιογραφία και το αρχείου του Αλέκου Ξένου
Τιμή εκδότη:€12,00
Η τιμή μας: €10,80
στο καλάθι
Η αυτοβιογραφία και το αρχείου του Αλέκου Ξένου
Στην έκδοση παρουσιάζεται η "Αυτοβιογραφία" του συνθέτη (σχολιασμένη από τον επιμελητή του τόμου Αλέξανδρο Χαρκιολάκη) και το "Χρονολόγιο" της ζωής του (συνταγμένο από τον Διονύση Σέρρα). Το έργο του αναδεικνύεται μέσω της αναλυτικής καταγραφής του προσωπικού του Αρχείου (από τη Βαλεντίνη Τσελίκα), την Εργογραφία του (από τον Διονύση Μπουκουβάλα) και τη δισκογραφική του παραγωγή (από τον Θωμά Ταμβάκο).

Ο αναγνώστης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την ίδια τη μουσική του Αλέκου Ξένου μέσα από το CD που συνοδεύει την έκδοση και περιλαμβάνει τρία πολύ σημαντικά συμφωνικά έργα του, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Καβαλλιεράτου: τη Συμφωνία αρ.1 της Αντίστασης, τον Σπάρτακο και το Ο Διγενής δεν πέθανε.


Ήταν μια μέρα που πήγα στο σταθμό της Λάρισας για ν' αποχαιρετίσω φίλους που έφευγαν για το μέτωπο. Βρέθηκα τότε μπροστά σε μια σκηνή που μ' έκανε να δακρύσω. Μια γυναίκα εβδομήντα περίπου ετών αλλά γεροστεκούμενη, αγρότισσα καθώς φαινόταν από το τσεμπέρι στο κεφάλι της, είχε στήσει το χορό και την ακολουθούσαν παλληκάρια με τα μαντίλια στο χέρι. Η γερόντισσα τραγουδούσε πρώτη το τραγούδι του Ζαλόγγου και σε κάθε στροφή οι νέοι το επαναλάμβαναν μ' έξαψη. Κάθισα σε ένα καφενείο έξω από το σταθμό και άρχισα να σκιτσάρω πάνω στη μελωδία διάφορες παραλλαγές. Προσπαθούσα να αποτυπώσω την εικόνα που είδα. Μέσα σε μια εβδομάδα «βγήκε» το πρώτο μου έργο. Το ονόμασα "Εισαγωγή στη Λευτεριά" ή "Νέοι Σουλιώτες" και παίχτηκε από την Ορχήστρα του Ραδιοφώνου το 1941 με διευθυντή τον Θεόδωρο Βαβαγιάννη. Είναι μια σύνθεση με παραλλαγές πάνω στο τραγούδι του Ζαλόγγου, που τα μοτίβα του μου χρησίμεψαν για ν' αναπτύξω άλλες μελωδίες, εκφράζοντας διάφορα συναισθήματα, με ενότητα.

Αλέκος Ξένος. Αυτοβιογραφία
Τίτλος βιβλίου:Η αυτοβιογραφία και το αρχείου του Αλέκου Ξένου
Περιέχει:CD με συμφωνικά έργα του, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΑ υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Καβαλλιεράτου: τη Συμφωνία αρ.1 της Αντίστασης, τον Σπάρτακο και το Ο Διγενής δεν πέθανε.
Εκδότης:Μουσείο Μπενάκη
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Ξένος, Αλέκος, 1912-1995 (Συγγραφέας)
Σέρρας, Διονύσης (Συγγραφέας)
Τσελίκα, Βαλεντίνη (Συγγραφέας)
Μπουκουβάλας, Διονύσης (Συγγραφέας)
Λούντζης, Νικίας (Συγγραφέας)
Ταμβάκος, Θωμάς (Συγγραφέας)
Χαρκιολάκης, Αλέξανδρος (Επιμελητής)
ISBN:9789604761401
Σειρά εκδότη:Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2013
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα > Μουσικοί, Τραγουδιστές

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες