Νύφες με προξενιό
Το βιβλίο αποτελεί συστηματική και μεθοδική έρευνα πάνω στο φαινόμενο του προξενιού στην πρώτη μεταναστευτική γενιά της Αυστραλίας 1950-1975.
Επιχειρεί μια ερμηνεία του φαινομένου από την προοπτική της προφορικής ιστορίας, των σπουδών της φυλοτικής ταυτότητας και του πολιτισμού. Το υλικό εστιάζεται σε προσωπικές αφηγήσεις-μαρτυρίες και αναμνήσεις που δόθηκαν υπό μορφή συνέντευξης στη συγγραφέα. Τα κείμενα των προφορικών μαρτυριών συνιστούν το πρωτογενές υλικό με το οποίο αναλύεται, μέσα από την γυναικεία προοπτική, η μεταναστευτική εμπειρία, ειδικότερα του θεσμού του εξ αποστάσεως προξενιού που αποτέλεσε έναν σχεδόν απαράβατο άγραφο νόμο κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολεμικής μεταναστευτικής εξόδου από την Ελλάδα. Το βιβλίο επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και να μελετήσει εκ του σύνεγγυς την ατομικότητα των ίδιων των γυναικών και του τρόπου που ένιωσαν, αντέδρασαν και βίωσαν το γεγονός ενός γάμου με έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν.
Ταυτόχρονα η μελέτη αναλύει την εμπειρία του μεταναστευτικού ξεριζωμού, η οποία αποτελεί το κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο αυτών των αφηγήσεων. Στηριζόμενοι σε αυτές τις αφηγήσεις, μπορούμε να επανερμηνεύσουμε την εμπειρία των νυφών με προξενιό ως συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, να παρακολουθήσουμε την ατομική περιπέτεια, να διαγνώσουμε τη υπαρξιακή αμφιθυμία και να κατανοήσουμε την κοινωνική λειτουργία του θεσμού.
"Η μελέτη αυτή αποτελεί μια ρηξικέλευθη προσέγγιση σε ένα θεσμό που προσδιόρισε την πρώτη μεταναστευτική γενιά και καθόρισε την πολιτισμική συνοχή της Ελληνο-Αυστραλιανής παροικίας. Επίσης αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις σπουδές για την Ελληνο-Αυστραλιανή εμπειρία με αφορμή μια εκ των κάτω ιστοριογραφική προσέγγιση και δίνοντας φωνή στις γυναίκες, η μαρτυρία των οποίων είχε αποκλειστεί από τις επίσημες ιστορίες της μετανάστευσης."
Βρασίδας Καραλής
Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών της Έδρας Λουράντου, Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Αυστραλία.

Ρόντος, Κωνσταντίνος Β.
Ο Κωνσταντίνος Ρόντος γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει Δημογραφία και Στατιστική. Είναι Διευθυντής του ΜΠΣ "Έρευνα στην Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και Συνοχή" και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος. Σπούδασε τα Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφερειακή Επιστήμη σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δημογραφική Στατιστική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε τις Μεταδιδακτορικές Σπουδές του σε θέματα Στατιστικής και Οικονομετρίας στο London School of Economics and Political Sciences. Από το 1981 μέχρι το 2005 εργάστηκε ως Στατιστικός στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, όπου διετέλεσε Διευθυντής. Με την ιδιότητα του αυτή ήταν υπεύθυνος για δεκάδες στατιστικές έρευνες και απογραφές. Εκπροσώπησε πολλές φορές τη Χώρα στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Εurostat, FΑΟ, ΟΕCD, Εuropean Advisory Committee και σε Στατιστικές Υπηρεσίες άλλων Χωρών και εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια για την προώθηση της θέσεως της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Στατιστικό Σύστημα (Στατιστική Επιτροπή ΟΗΕ, Εuro-Mediterranean Cooperation, διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, κ.ά.). Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, μόνος του ή με άλλους ερευνητές.