Ειρωνικό νεοελληνικό λεξικό

Εθνικές κοινοτοπίες των Ελλήνων
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2013
ISBN:
9789601652443
Σελίδες:
144
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ειρωνικό νεοελληνικό λεξικό
Τιμή εκδότη:€7,70
Η τιμή μας: €6,93
Ειρωνικό νεοελληνικό λεξικό
Πρώτο ερέθισμα ήταν το "Dictionnaire des idees recues" του Φλομπέρ. Ενάμιση αιώνα μετά, τα κλισέ, οι κοινοτοπίες και τα στερεότυπα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται και να καταδυναστεύουν τη σκέψη μας. Σκέφτηκα ότι ίσως είναι χρήσιμη η κατάρτιση ενός σύγχρονου "λεξικού κοινοτοπιών".

Ξεκίνησα την προσπάθεια σε μια στήλη που είχα στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Συμπλήρωσα μετά. Μια πρώτη επιλογή κυκλοφόρησε το 1996 από τις εκδόσεις Νεφέλη με τίτλο "Αναμασήματα". Μια δεύτερη, εμπλουτισμένη έκδοση εμφανίστηκε το 1997 στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες μου www.ndimou.gr).

Αλλά στον δρόμο μού προέκυψαν και άλλα λήμματα που περιγράφουν θεμελιώδεις (κοινότοπες) αξίες της νεοελληνικής σκέψης. Τα πρόσθεσα και παρουσιάζω εδώ μια τρίτη επιλογή, τριπλάσια σε έκταση από την προηγούμενη. Αν σας ενοχλήσουν οι ανορθόδοξες απόψεις που διατυπώνω, τότε το κείμενο έπιασε τόπο. Σίγουρα θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε μερικά από τα στερεότυπα που μας καταδυναστεύουν.

Άνοιξη 2002, Ν.Δ.

ΥΓ. 2013: Μερική αναθεώρηση και ανανέωση του κειμένου απάλειψε μερικές ανεπίκαιρες φράσεις και πρόσθεσε μερικές άλλες που θα γίνουν αργότερα ανεπίκαιρες.
Τίτλος βιβλίου:Ειρωνικό νεοελληνικό λεξικό
Υπότιτλος βιβλίου:Εθνικές κοινοτοπίες των Ελλήνων
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Δήμου, Νίκος, 1935- (Συγγραφέας)
ISBN:9789601652443
Στοιχεία έκδοσης:Δεκέμβριος 2013
Σημείωση:Επανέκδοση: εκδόσεις "Νεφέλη", 1996, με τίτλο "Αναμασήματα". Ανανεωμένη έκδοση.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Διάφορα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες