Στις πηγές της τρομοκρατίας

Από τον κλεφτοπόλεμο στις επιθέσεις αυτοκτονίας
Εκδότης:
Πόλις
Έτος:
2013
ISBN:
9789604354290
Σελίδες:
368
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Στις πηγές της τρομοκρατίας
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Στις πηγές της τρομοκρατίας
Η συγγραφέας ξεκινά την έρευνά της με την ανάλυση του ρωσικού αναρχισμού, ο οποίος βρίσκεται στις απαρχές της σύγχρονης τρομοκρατίας. Δεν περιορίζεται όμως στη μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του φαινομένου της τρομοκρατίας, αλλά επιχειρεί και μια ερμηνεία του, βασισμένη στη θεωρία του πολέμου του Κλάουζεβιτς και στην ψυχαναλυτική θεωρία του Λακάν.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, η τρομοκρατία είναι μια μορφή πολέμου, ηθικά καταδικαστέα. Οι ιδέες του ρωσικού αναρχισμού του 19ου αιώνα, ο μηδενισμός, η άρνηση του εαυτού, αποτελούν την κινητήρια δύναμή της. Χρησιμοποιώντας αναφορές στο έργο του Ντοστογιέφσκι και του Τουργκένιεφ που παραπέμπουν στον Νετσάγιεφ, η Ελέν Λ' Εγιέ συνδέει τον διεθνισμό του Μπακούνιν με την Αλ-Κάιντα, και την κριτική της Δύσης από τους Ρώσους τρομοκράτες με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Η επίκληση του Νίτσε και η σχέση της μνησικακίας με την ανία οδηγούν τη συγγραφέα στο συμπέρασμα ότι ο μηδενισμός είναι η κοινή πηγή ισλαμισμού και ναζισμού, που συναντώνται στην κοινή εναντίωσή τους προς τον πολιτισμό. Καθώς η τρομοκρατία επικαλείται την αλλαγή μέσω της βίας και όχι μέσω του νόμου, συγκλίνει με τον ολοκληρωτισμό.

Η ψυχανάλυση -υποστηρίζει η συγγραφέας- μας επιτρέπει να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο φάντασμα της όποιας ταυτότητας, π.χ. της "δυτικής". Το ανθρώπινο υποκείμενο έχει πάντοτε υβριδική υπόσταση, και μόνον η αποδοχή αυτού του διχασμού μπορεί να έχει ειρηνευτικό χαρακτήρα. Τα ισλαμιστικά κείμενα, που υπερασπίζονται την τρομοκρατία, αρνούνται αυτόν ακριβώς τον υβριδικό χαρακτήρα των σύγχρονων ταυτοτήτων και προάγουν την ενόρμηση του θανάτου.
Τίτλος βιβλίου:Στις πηγές της τρομοκρατίας
Υπότιτλος βιβλίου:Από τον κλεφτοπόλεμο στις επιθέσεις αυτοκτονίας
Τίτλος πρωτότυπου:Aux sources du terrorisme
Εκδότης:Πόλις
Συντελεστές βιβλίου:L' Heuillet, Hélène (Συγγραφέας)
Παπαδάκη, Ρένη (Μεταφραστής)
ISBN:9789604354290
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2013
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες