Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων

Η συγκριτική άποψη
Εκδότης:
Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος:
2013
ISBN:
9789600227703
Σελίδες:
194
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων
Τιμή εκδότη:€14,84
Η τιμή μας: €13,36
Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων
Από την κριτική ανάλυση του δικαίου ο Tushnet έχει κρατήσει ιδίως τη σημασία του "πλαισίου" (context) του δικαίου, δηλαδή του ευρύτερου πολιτικού, κοινωνικο-οικονομικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται το δίκαιο. Αυτό όμως που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον χαρακτηρίζει είναι η προέχουσα σημασία που αποδίδει στο πολιτικό πλαίσιο, δηλαδή στη λειτουργία του πολιτικού και ιδίως του κομματικού συστήματος για την κατανόηση του συνταγματικού δικαίου.

Ο Tushnet εμφανίζεται με τρία διαφορετικά επιστημονικά πρόσωπα, που καθένα τους αποδίδει μια πτυχή της ευρύτερης θεώρησής του για το δίκαιο και το σύνταγμα. Ενδιαφέρεται καταρχάς για τη συνταγματική ιστορία και την ιστορία του συνταγματικού δικαίου. Ενδιαφέρεται επίσης για το συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο. Ενδιαφέρεται, τέλος, για το συνταγματικό δίκαιο που παράγεται στο πεδίο της πολιτικής από το νομοθέτη και την κυβέρνηση, πέραν δηλαδή του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και "έξω από τα δικαστήρια". Με τον τρόπο του, ο Tushnet μας λέει ότι αν θέλουμε να κατανοήσουμε πραγματικά το σύνταγμα πρέπει να το μελετούμε στη διαχρονία του, δηλαδή συγκρίνοντάς το στο χρόνο (ιστορία), στη συγχρονία του, συγκρίνοντάς το με άλλες συνταγματικές τάξεις, και επίσης εντάσσοντάς το στην ευρύτερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Τίτλος βιβλίου:Ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων
Υπότιτλος βιβλίου:Η συγκριτική άποψη
Τίτλος πρωτότυπου:Weak Courts, Strong Rights: Judicial Review and Social Welfare Rights in Comparative Constitutional Law
Εκδότης:Εκδόσεις Παπαζήση
Συντελεστές βιβλίου:Tushnet, Mark (Συγγραφέας)
Καϊδατζής, Ακρίτας (Μεταφραστής)
Κοντιάδης Ξενοφών Ι. (Υπεύθυνος Σειράς)
Τασόπουλος, Γιάννης Α. (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789600227703
Σειρά εκδότη:Σύγχρονοι Στοχαστές για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2013
Σημείωση:Εισαγωγή: Ακρίτας Καϊδατζής. . Με την υποστήριξη των: "Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου" και "Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου".
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες