Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών

Εκδότης:
Κοράλι - Γκέλμπεσης Γιώργος
Έτος:
2008
ISBN:
9789608028487
Σελίδες:
190
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών
Τιμή εκδότη:€30,43
Η τιμή μας: €27,39
Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών
Η Γεωλογία, όπως και κάθε επιστήμη, έχει τους δικούς της στόχους και τα δικά της μεθοδολογικά εργαλεία, τα οποία ωστόσο, διευρύνονται σήμερα, μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στις σύγχρονες τάσεις της έρευνας και της διδασκαλίας σε διεθνές επίπεδο.

Η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου "Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών" προήλθε από το ενδιαφέρον μας να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό ότι η Γεωλογία είναι μια συναρπαστική επιστήμη η οποία έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον και την καθημερινή μας ζωή.

Στοιχείο-κλειδί για την υλοποίηση αυτής της ιδέας αποτελεί η "διδασκαλία" της Γεωλογίας. Μπορεί η επιστήμη της Γεωλογίας να προοδεύει και να συνεισφέρει στην κοινωνία σε κάθε πρόβλημα και έργο που είναι συνδεδεμένο με το έδαφος και το υπέδαφος καθώς και γενικά με το περιβάλλον, αλλά αυτό δεν είναι κατανοητό στον ίδιο βαθμό από τους πολίτες.

Στο σημείο αυτό η συμβολή της διδασκαλίας της Γεωλογίας στο σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιλέγοντας τις κατάλληλες διδακτικές μεθόδους και οργανώνοντας τη διδασκαλία οι μαθητές και οι μαθήτριες -αυριανοί πολίτες - θα αντιληφθούν τόσο την ομορφιά και το μεγαλείο της επιστήμης της Γεωλογίας, όσο και την πρακτική σημασία της. Η διδασκαλία της Γεωλογίας δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσα στην τάξη και το εργαστήριο αλλά κυρίως στο πεδίο ώστε να είναι ευχάριστη, δημιουργική και αποτελεσματική.

Η παραδοσιακή αγάπη του γεωλόγου προς τη φύση και την ύπαιθρο είναι φυσικό επακόλουθο, αφού τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται και αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Η επιθυμία να εξετάσει απολιθώματα και πετρώματα στην ύπαιθρο, να παρατηρήσει επιτόπου διάφορα αποτελέσματα γεωλογικών διεργασιών παραμένει σημαντικό τμήμα στη διδασκαλία της Γεωλογίας.

Πιστεύουμε το βιβλίο αυτό να φανεί χρήσιμο τόσο σε φοιτητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, που ενδιαφέρονται να "διδάξουν" τη Γεωλογία και να δείξουν ότι μόνο γνωρίζοντας τη Γη μας, θα την αγαπήσουμε και θα φροντίσουμε για την προστασία της και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τίτλος βιβλίου:Διδακτική της γεωλογίας και των περιβαλλοντικών επιστημών
Εκδότης:Κοράλι - Γκέλμπεσης Γιώργος
Συντελεστές βιβλίου:Δερμιτζάκης, Μιχαήλ Δ. (Συγγραφέας)
Φέρμελη, Γεωργία (Συγγραφέας)
ISBN:9789608028487
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2008
Κατηγορίες:Εκπαίδευση > Γενικά

Δερμιτζάκης, Μιχαήλ Δ.

Δερμιτζάκης, Μιχαήλ Δ.
Ο Μιχάλης Δ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967) και διδάκτωρ του ίδιου τμήματος (1969). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη υφηγητής γεωλογίας και παλαιοντολογίας (1978). "Εχει αναγορευθεί επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην προώθηση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Ρωσικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο τιμής του Πανεπιστημίου Taras Scevchenko της Ουκρανίας. Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του "Penrose Foundation" στις ΗΠΑ και πολλών επιστημονικών συμβουλίων και εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Εκδότης του περιοδικού "Hellenic Journal of Geosciences" (πρώην "Annales Geologiques des Pays Helleniques"), καθώς επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής επτά ακόμη ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Πρόεδρος του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του μεταπτυχιακού προγράμματος Μουσειολογίας και διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα των 200 διεθνή συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο αριθμεί 206 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, 21 μονογραφίες, 21 εκπαιδευτικά συγγράμματα, 70 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 49 άρθρα.

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες