Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Από τις πρώτες ρίζες ως την εποχή μας
Εκδότης:
Γνώση
Έτος:
2013
ISBN:
9789602356388
Σελίδες:
946
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Τιμή εκδότη:€53,00
Η τιμή μας: €47,70
στο καλάθι
Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας
"Με εύλογη συγκίνηση και με βαθιά συναίσθηση χρέους προβαίνω στην ένατη -οριστική, φευ- έκδοση αυτού του έργου. Ο πατέρας μου την είχε προετοιμάσει προσεκτικά, επιφέροντας όσες τροποποιήσεις και μεταβολές έκρινε πως ήταν αναγκαίες προκειμένου να ενσωματωθούν, στο σώμα του έργου και στις σημειώσεις, τα πορίσματα νεότερων ερευνών καθώς και οι δικές του νέες θεωρήσεις.

Ο θάνατος τον βρήκε την ώρα που είχε αρχίσει να γράφει -μετά την ολοκλήρωση της κύριας εργασίας, όπως συνήθιζε πάντα- τον πρόλογο για τη νέα αυτή έκδοση. Λογάριαζε να τον τιτλοφορήσει 'Από τον αισθητισμό (ή ίσως τη λογοτεχνική κριτική) στην ιστορία των συνειδήσεων'. Δεν πρόλαβε να τον ολοκληρώσει.

Η πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, πάντως, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ουσιαστική συμβολή του Φίλιππου Ηλιού και την αφοσιωμένη επιμέλεια της Κωστούλας Σκλαβενίτη. Τους ευχαριστώ και τους δύο πολύ θερμά και από τη θέση αυτή".

3.2.2000
Αλέξης Κ. Δημαράς


Kριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο K.Θ. Δημαράς υπήρξε ο πρώτος και ο σημαντικότερος μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική, αλλά ύστερα γράφτηκε στην Φιλοσοφική Aθηνών και πήρε τελικά πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο και τον αναγόρευσε διδάκτορα Φιλολογίας.

Tο έργο ζωής του είναι η "Iστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας" (πρώτη έκδοση 1949, με αφιέρωση στον γιό του Αλέξη), όπου συνέθεσε γνωστά και άγνωστα στοιχεία καταγράφοντας την πορεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ερμηνεύοντας και εντάσσοντάς την σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Τίτλος βιβλίου:Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Υπότιτλος βιβλίου:Από τις πρώτες ρίζες ως την εποχή μας
Εκδότης:Γνώση
Συντελεστές βιβλίου:Δημαράς, Κωνσταντίνος Θ., 1904-1992 (Συγγραφέας)
Σκλαβενίτη, Κωστούλα (Επιμελητής)
ISBN:9789602356388
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2013
Σημείωση:Επανέκδοση: "Ίκαρος", 1949. Η επανέκδοση από τις εκδόσεις "Γνώση", το 2000, ήταν η 9η έκδοση του βιβλίου. Περιλαμβάνεται ο πρόλογος του συγγραφέα στις εκδόσεις του 1949 (α΄), 1967 (δ'), 1972 (ε'), 1975 (στ'), 1983 (ζ΄), 1987 (η'). Εκδοτικό σημείωμα: Αλέξης Κ. Δημαράς.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Δοκίμιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες