Η διαστροφή της ανάγνωσης

Εκδότης:
Άγρα
Έτος:
2013
ISBN:
9789605050672
Σελίδες:
29
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Η διαστροφή της ανάγνωσης
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Η διαστροφή της ανάγνωσης
Η λεγόμενη "διάδοση της γνώσης", που συνήθως την κατατάσσουμε στην κατηγορία των σύγχρονων προόδων, μαζί με την κεντρική θέρμανση και την καθολική ψήφο, έχει συμπτωματικά οδηγήσει στη γέννηση μιας νέας διαστροφής - της διαστροφής της ανάγνωσης.

Απ’ όλες τις διαστροφές οι πιο δύσκολες να ξεριζωθούν είναι εκείνες που από τον πολύ κόσμο θεωρούνται αρετές. Ανάμεσά τους η ανάγνωση κατέχει την πρώτη θέση. Ότι το να διαβάζεις σκουπίδια αποτελεί διαστροφή είναι γενικά παραδεκτό· το διάβασμα όμως καθεαυτό -το διάβασμα ως συνήθεια, παρότι πρόσφατη- συναγωνίζεται ήδη φτασμένες αρετές όπως η αποταμίευση, η εγκράτεια, το πρωινό ξύπνημα και η τακτική άσκηση. Υπάρχει ωστόσο κάτι το παράξενα επιθετικό στην αρετή του αναγνώστη από αίσθηση καθήκοντος.

[...] Όταν ο μηχανικός αναγνώστης, οπλισμένος με αυτή τη μεγάλη ιδέα για το καθήκον του, εισβάλλει στην επικράτεια των γραμμάτων -συζητά, κριτικάρει, καταδικάζει ή, ακόμα χειρότερα, επαινεί- τότε είναι που η διαστροφή της ανάγνωσης γίνεται απειλή για τη λογοτεχνία.

[...] Το να διαβάζεις δεν είναι αρετή· το να διαβάζεις καλά όμως είναι τέχνη, μια τέχνη που μόνο ο γεννημένος αναγνώστης μπορεί να την κατακτήσει.
Τίτλος βιβλίου:Η διαστροφή της ανάγνωσης
Τίτλος πρωτότυπου:The Vice of Reading
Εκδότης:Άγρα
Συντελεστές βιβλίου:Wharton, Edith, 1862-1937 (Συγγραφέας)
Ανδριτσάνου Ευαγγελία (Μεταφραστής)
ISBN:9789605050672
Σειρά εκδότη:Ο Άτακτος Λαγός: Σειρά Β΄
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2013
Σημείωση:Πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Αγρα" τον Δεκέμβριο του 2009, ως χριστουγεννιάτικο ευχετήριο βιβλίδιο εκτός εμπορίου.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία
Γενικά Βιβλία > Διάφορα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες