Πρακτικά τριακοστού δεύτερου Συμποσίου Ποίησης: Ποίηση και όνειρο

Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 5-8 Ιουλίου 2012
Εκδότης:
Μανδραγόρας
Έτος:
2013
ISBN:
9789609476553
Σελίδες:
293
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Πρακτικά τριακοστού δεύτερου Συμποσίου Ποίησης: Ποίηση και όνειρο
Τιμή εκδότη:€10,60
Η τιμή μας: €9,54
Πρακτικά τριακοστού δεύτερου Συμποσίου Ποίησης: Ποίηση και όνειρο
Ο τόμος των Πρακτικών του τριακοστού δεύτερου Συμποσίου Ποίησης, με θέμα "Ποίηση και όνειρο", περιλαμβάνει τις εισηγήσεις από το σύντομο αφιέρωμα στον ποιητή και φίλο του Συμποσίου, Νικηφόρο Βρεττάκο, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Η Τζίνα Καλογήρου και η Βάσω Οικονομοπούλου αναλύουν το ρόλο της φύσης και της θάλασσας στο έργο του και ο μεταφραστής του έργου του στα αγγλικά, Ντέιβιντ Κόνολι, αναφέρεται στην ποιητική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του.

Το θέμα του Συμποσίου αναπτύσσουν δεκαοκτώ καταξιωμένοι μελετητές που εξετάζουν την οντολογική σχέση της ποίησης με το όνειρο και το όραμα και παρακολουθούν και αναλύουν την παρουσία τους στην ελληνική ποίηση, από τον Όμηρο και τον Πίνδαρο ως το Σολωμό και τους ρομαντικούς, τους νεορομαντικούς και τους νεοσυμβολιστές, τον υπερρεαλισμό, τη νεωτερική ποίηση και τις πρώτες μεταπολεμικές γενιές. Ακόμα την αισθητική του ονείρου, το όραμα και την ονειροπόληση στους Κύπριους ποιητές, τη γαλλική ποίηση της Αναγέννησης και το γερμανικό Εξπρεσιονισμό. Τέλος, εξετάζουν τη σχέση ποίησης και ονείρου από τη σκοπιά της ψυχανάλυσης, αλλά και την επίδραση των ναρκωτικών ουσιών στην ποιητική διαδικασία. Περιλαμβάνονται κείμενα των: Γιάννη Δάλλα, Μιχαήλ Ζ. Κοπιδάκη, Κώστα Στεργιόπουλου, Άννας Ποταμιάνου, Σωκράτη Λ. Σκαρτσή, Ζωής Σαμαρά, Αλέξη Ζήρα, Σάββα Μιχαήλ, Αναστάσιου Στέφου, Κατερίνας Μάτσα, Νικόλαου Α.Ε. Καλοσπύρου, Μιχάλη Κ. Άνθη, Μαρίας Λιτσαρδάκη, Αριστείδη Βουγιούκα, Γιώργου Δουατζή, Βασίλη Κ. Καλαμαρά, Έλενας Νούσια, Μαρίας Περατικού - Κοκαράκη. Επίσης, περιλαμβάνεται η, ιδιαίτερα εκτενής και ενδιαφέρουσα σ' αυτό το Συμπόσιο, συζήτηση των εισηγητών με το κοινό που ολοκληρώνει τις συνεδρίες.

Τον τόμο ολοκληρώνουν οι παρουσιάσεις παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς, οι οποίες πραγματοποιούνται πάντοτε στην απογευματινή συνεδρία του Σαββάτου, μαζί με δείγματα από το έργο τους: ο Θανάσης Νάκας παρουσιάζει τον Αριστείδη Βουγιούκα και τον Γιάννη Ευσταθιάδη, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής τον Αλέξη Λυκουργιώτη και τη Μαρία Τσιράκου, η Ζωή Σαμαρά τον Δημήτρη Λαμπρέλλη, η Αικατερίνη Λάμπρου τη Μαρία Περατικού - Κοκαράκη, ο Γιώργος Παναγιωτίδης τον Βασίλη Ρούβαλη, η Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου την Ειρήνη Ρηνιώτη και ο Βασίλης Ρούβαλης το Γιώργο Παναγιωτίδη.

Η νέα γενιά ποιητών εκπροσωπείται με τις παρουσιάσεις των βραβευθεισών συλλογών στο Διαγωνισμό Βιβλίου Καλύτερου Νέου Ποιητή 2010 του 31ου Συμποσίου Ποίησης από τον Αλέξη Ζήρα: Χρήστου Κούκη, "Μετά την ομορφιά" (2ο Βραβείο), Ευτυχίας Παναγιώτου, "Μαύρη Μωραλίνα" (3ο Βραβείο) (παρουσίαση της συλλογής "Φαγιούμ" του Θοδωρή Ρακόπουλου από το Βάκη Λοϊζίδη, 1ο Βραβείο, έχει περιληφθεί στα Πρακτικά του Τριακοστού Συμποσίου Ποίησης).

Επίσης, περιλαμβάνεται ένα σύντομο ανθολόγιο και από τις εννέα συλλογές που τέθηκαν στην τελική κρίση Οργανωτικής Επιτροπής και Συνέδρων του 32ου Συμποσίου για τα Βραβεία Βιβλίου Καλύτερου Νέου Ποιητή 2011 (Ορφέας Απέργης: "Υ", Εκδόσεις Πατάκη, Χρήστος Ι. Βατούσιος: "Ρημάτων τύχη", εκδόσεις Γαβριηλίδης, Eυσταθία Δήμου: "Στη σπορά των αστεριών", εκδόσεις Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη, Γιάννης Δούκας: "Στα μέσα σύνορα", εκδόσεις Πόλις, Θωμάς Ιωάννου: "Ιπποκράτους 15", εκδόσεις Σαιξπηρικόν, Αλέξιος Μάινας: "Το περιεχόμενο του υπόλοιπου", εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αργύρης Παλούκας: "Θέλω το σώμα μου πίσω", εκδόσεις Μεταίχμιο [1ο Βραβείο], Γιώργος Χ. Στεργιόπουλος: "Η Διάβολος", Οι εκδόσεις των Φίλων, Ιωάννης Τσίρκας: "Σκυλοτροφή", εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1981, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 13μελής Οργανωτική Επιτροπή (και ένας επίτιμος πρόεδρος). Tηρούνται πλήρη πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) με περισσότερες από 13.000 σελίδες. Ευρετήριο περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων Α΄- Λ΄ και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄, σε ηλεκτρονική μορφή, φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.

(Εκδόσεις Μανδραγόρας)
Τίτλος βιβλίου:Πρακτικά τριακοστού δεύτερου Συμποσίου Ποίησης: Ποίηση και όνειρο
Υπότιτλος βιβλίου:Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 5-8 Ιουλίου 2012
Εκδότης:Μανδραγόρας
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Λάμπρου, Αικατερίνη (Συγγραφέας)
Παναγιωτίδης Γιώργος (Συγγραφέας)
Ρούβαλης, Βασίλης (Συγγραφέας)
Λουκίδου, Ευτυχία-Αλεξάνδρα (Συγγραφέας)
Περατικού - Κοκαράκη, Μαρία (Συγγραφέας)
Λιτσαρδάκη, Μαρία (Συγγραφέας)
Νούσια Έλενα (Συγγραφέας)
Απέργης, Ορφέας (Συγγραφέας)
Βατούσιος, Χρήστος Ι. (Συγγραφέας)
Δήμου Ευσταθία (Συγγραφέας)
Δούκας Γιάννης (Συγγραφέας)
Ιωάννου, Θωμάς (Συγγραφέας)
Μάινας, Αλέξιος (Συγγραφέας)
Παλούκας Αργύρης (Συγγραφέας)
Στεργιόπουλος Γιώργος Χ. (Συγγραφέας)
Τσίρκας Ιωάννης (Συγγραφέας)
Νάκας Θανάσης (Συγγραφέας)
Καλαμαράς, Βασίλης Κ. (Συγγραφέας)
Άνθης, Μιχάλης Κ. (Συγγραφέας)
Καλογήρου, Τζίνα (Συγγραφέας)
Οικονομοπούλου, Βάσω (Συγγραφέας)
Connolly, David (Συγγραφέας)
Στέφος, Αναστάσιος Α. (Συγγραφέας)
Ποταμιάνου Άννα (Συγγραφέας)
Σαμαρά Ζωή (Συγγραφέας)
Δάλλας Γιάννης (Συγγραφέας)
Δουατζής, Γιώργος (Συγγραφέας)
Καλοσπύρος, Νικόλαος Α. Ε. (Συγγραφέας)
Κοπιδάκης Μιχάλης Ζ. (Συγγραφέας)
Μιχαήλ, Σάββας, 1947- (Συγγραφέας)
Σκαρτσής, Σωκράτης Λ. (Συγγραφέας)
Ζήρας Αλέξης (Συγγραφέας)
Μάτσα, Κατερίνα Ι. (Συγγραφέας)
Στεργιόπουλος, Κώστας, 1926-2016 (Συγγραφέας)
Βουγιούκας Αριστείδης (Συγγραφέας)
Σκαρτσή, Ξένη Σ. (Επιμελητής)
ISBN:9789609476553
Σειρά εκδότη:Δοκίμια και Κριτική
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2013
Σημείωση:Πρόλογος: Ξένη Σκαρτσή. Εναρκτήριος χαιρετισμός συμποσίου: Σωκράτης Σ. Σκαρτσής. Χορηγός έκδοσης: Interamerican.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία
Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες