Craft Consciousness - Class Consciousness

Εκδότης:
Futura
Έτος:
2008
ISBN:
9789606654725
Σελίδες:
128
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Craft Consciousness - Class Consciousness
Τιμή εκδότη:€19,17
Η τιμή μας: €17,25
στο καλάθι
Craft Consciousness - Class Consciousness
Στην έκθεση "Οδοφράγματα χωρίς σύνορα - Ένας καινούργιος (γενναίος) κόσμος", ο Βελώνης παρουσιάζει μια σειρά από έργα που καταπιάνονται, σε γενικές γραμμές και πάντοτε στο πλαίσιο μιας ιδιοσυγκρασιακής αλληγορίας, με τα μεταπολεμικά προτάγματα του "μοντέρνου τρόπου ζωής", όπως αυτά αναδύθηκαν από την ατμόσφαιρα του "Μάη του '68", Πρόθεση του καλλιτέχνη δεν είναι να αναπλάσει την επαναστατική ευφορία της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, αλλά να υπαινιχθεί κυρίως το ευάλωτο, το τρωτό, στην ύπαρξη ενός μοναχικού επαρχιωτόπουλου ή στην εικόνα ενός νεκρού λαγού (προσωπεία του μετανάστη, του πολιτικού πρόσφυγα, του εκτοπισμένου, κτλ), που δεν κάνει άλλα από το να ακυρώνει, μέσω του προσωπικού τραύματος, το βάρος κάθε είδους μνημειακών διαστάσεων (τιμητικής) καρικατούρας.
Μέσω της ελεύθερης επιλογής, η τέχνη μοιάζει ικανή για μια "ουσιαστική επανάσταση" (revolution essentielle ήταν ο τίτλος μιας από τις αφίσες που δημιούργησαν οι Atelier populaire, η ομάδα φοιτητών στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού που μοίραζε τη δουλειά της κατά τους μήνες που ακολούθησαν τα γεγονότα του Μάη του '68), η οποία θα μπορεί να επαναπροσδιορίσει κριτικά τα ιστορικά δεδομένα. Όπως δείχνει το έργο του Βελώνη, η μελαγχολία και συνάμα ο πόθος (για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα) μοιάζουν να είναι οι αποτελεσματικότερες μορφές αντίστασης απέναντι σε οποιοδήποτε σύστημα κυριαρχίας.

Μαρίνα Φωκίδη
Τίτλος βιβλίου:Craft Consciousness - Class Consciousness
Εκδότης:Futura
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Μπαχτσετζής, Σωτήρης (Συγγραφέας)
Καλπακτσόγλου, Ξένια (Συγγραφέας)
Ζενάκος, Αυγουστίνος (Συγγραφέας)
Waldvogel, Florian (Συγγραφέας)
Βλασταράς, Φάνης (Φωτογράφος)
Κοκκινιάς, Πάνος (Φωτογράφος)
Κωνσταντοπούλου, Ρεβέκκα (Φωτογράφος)
Βελώνης, Κωστής (Επιμελητής)
Βελώνης, Κωστής (Καλλιτέχνης)
ISBN:9789606654725
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2008
Σημείωση:Η έκδοση έγινε με αφορμή την έκθεση "Barricades without Borders. '68 - New (Brave) World", XXIV Sarajevo Winter Festival 2008, Σεράγιεβο, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, 2 - 14 Φεβρουαρίου 2008. Χαιρετισμός: Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Πολιτισμού, Πρόλογος: Μαρίνα Φωκίδη.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ιστορία της Τέχνης

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες