Εμφύλιος: Πολιτισμικό τραύμα

Εκδότης:
Αλεξάνδρεια
Έτος:
2013
ISBN:
9789602215661
Σελίδες:
351
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Εμφύλιος: Πολιτισμικό τραύμα
Τιμή εκδότη:€18,02
Η τιμή μας: €16,22
στο καλάθι
Εμφύλιος: Πολιτισμικό τραύμα
Από τη "λήθη" στην "εθνική συμφιλίωση" κι από κει στην "αναστοχαστική επεξεργασία" του εμφύλιου παρελθόντος: μέσω αυτής της διαδρομής θα έλεγε κανείς πως αντιμετωπίστηκε ο Εμφύλιος Πόλεμος στην ελληνική δημόσια σφαίρα. Παρόλο που για σαράντα περίπου χρόνια (1949-1990) δεν υπήρχε θέση γι' αυτόν στο δημόσιο λόγο, κι ενώ επισκιάστηκε από την αφήγηση της "εθνικής αντίστασης", ο Εμφύλιος δεν έπαψε να αποτελεί ένα παροντικό παρελθόν. Μάλιστα, από τη δεκαετία του '90 εγγράφεται πολλαπλώς και με εκθετικό τρόπο στους "πολέμους της μνήμης" όσον αφορά τη δεκαετία του '40 και άρα στο γενικότερο τελικά ερώτημα "με ποιους όρους "θυμάται" και "ξεχνά" η κοινωνία το παρελθόν της". Έκτοτε, πρωταγωνιστές, ακτιβιστές, πολιτικά κόμματα, κυβερνήσεις, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όχι μόνο έχουν ανασύρει τον Εμφύλιο από την αφάνεια, αλλά επιχειρηματολογούν εναντιωματικά γύρω από το πώς και το γιατί, μετατρέποντας έτσι τη συλλογική και εν πολλοίς διαγενεακή οδύνη σε πολιτισμικό τραύμα.

Αποτελώντας τα δραματικά στοιχεία του τραύματος, στη δημόσια αυτή αναστοχαστική διαδικασία, μνήμη, συναίσθημα και ταυτότητα αλληλεπιδρούν στο πλαίσιο της ολοπαγούς κρίσης που βιώνει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας. Με λιγότερες πλέον αυταπάτες, οι διαφορετικές ερμηνείες του Εμφυλίου μας βοηθούν να κατανοήσουμε όχι τόσο το παρελθόν αλλά κυρίως το παρόν και τους μηχανισμούς με τους οποίους συγκροτείται η προσδοκία του μέλλοντος.

Με αφετηρία τη θεωρία του "πολιτισμικού τραύματος", το βιβλίο αυτό καλύπτει κρυφές και ξεχασμένες όψεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου χρησιμοποιώντας εναλλακτικά εννοιολογικά εργαλεία και θέτοντας νέα ερωτήματα.
Τίτλος βιβλίου:Εμφύλιος: Πολιτισμικό τραύμα
Εκδότης:Αλεξάνδρεια
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Τσέκου, Κατερίνα Θ. (Συγγραφέας)
Σιδέρης Νίκος (Συγγραφέας)
Πασχαλούδη, Ελένη (Συγγραφέας)
Παναγιωτόπουλος, Παναγής (Συγγραφέας)
Μαραντζίδης Νίκος Α. (Συγγραφέας)
Δεμερτζής, Νίκος, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας (Συγγραφέας)
Αντωνίου, Γιώργος (Συγγραφέας)
Χιονίδου Βιολέττα (Συγγραφέας)
Αντωνίου, Γιώργος (Επιμελητής)
Πασχαλούδη, Ελένη (Επιμελητής)
Δεμερτζής, Νίκος, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας (Επιμελητής)
ISBN:9789602215661
Σειρά εκδότη:Κοινωνία και Πολιτισμός
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2013
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες