Πολιτιστική ποιητική

Εκδότης:
Ερατώ
Έτος:
2012
ISBN:
9789602292440
Σελίδες:
420
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Πολιτιστική ποιητική
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Πολιτιστική ποιητική
Το βιβλίο συνθέτουν δοκίμια, άρθρα και ποιήματα-δοκίμια, δημοσιευμένα σε ελληνικά περιοδικά, έντυπα, εφημερίδες, ιστοσελίδες και βιβλία, καθώς και αδημοσίευτα κείμενα. Επίσης, το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα που δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά ή στα γαλλικά και μεταφράστηκαν στα ελληνικά από τον Δρ. Χ. Μαγουλά.

Ο Charles Bernstein θεωρεί ότι η ποιητική είναι η ποίηση με άλλα μέσα. Σ' αυτό το πνεύμα, το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει τις πολιτιστικές προϋποθέσεις για την ανάδυση της νεοτερικής ποίησης και τις πολιτιστικές συντεταγμένες της ποιητικής παραγωγής του Δημοσθένη Αγραφιώτη.

Τα ποιήματα προσεγγίζονται ως προμηνύματα, μηνύματα, μεταμηνύματα των πολιτιστικών μεταβολών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στην ίδια οπτική, ο ποιητής (μέσω των επιλογών του από κώδικες και σταθερότυπους της ποιητικής πρακτικής) εμφανίζεται να επιχειρεί τη διαμόρφωση των ποιημάτων του ως μιαν ιδιότυπη προανάγνωση των μέγα-μεταβολών που σχετίζονται με τους τρόπους συνύπαρξης των ανθρώπων σ' ένα διεθνοποιημένο κόσμο.

Τα κείμενα επιλέχθηκαν για να μορφοποιηθεί μια πρώτη εννοιολογική προοπτική για τον όρο: "Πολιτιστική"(Cultural) και συνιστούν τις ελάχιστες διευκρινήσεις και τα απαραίτητα προλεγόμενα για να εισαχθεί και να δοκιμαστεί στη συνέχεια ο όρος: "Ποιητική"(Poetics). Μεταξύ των ζητημάτων που αναλύονται είναι η τύχη της σύγχρονης ποίησης(contemporary poetry) ή της νεοτερικής ποίησης (modern poetry) και η "παρεξήγηση" της μετανεοτερικής ποίησης (post-modern). Η υπόσταση της ποίησης σ' ένα περιβάλλον ακατάπαυστων ανατροπών, η απαίτηση του διαλόγου της ποίησης με τις άλλες καλλιτεχνικές δράσεις (ζωγραφική, μουσική, βίντεο, φωτογραφία...) και εντέλει, η πολιτιστική νομιμότητα της ποιητικής παραγωγής στην εποχή της γενικευμένης "κρισολογίας" αποτελούν συμπληρωματικά πεδία διευκρίνησης.

Τέλος, ελπίζεται ότι οι πολιτιστικές ενδείξεις και οι ποιητικές επεξηγήσεις που δίνονται στο βιβλίο θα επιτρέψουν μια πιο συνεκτική ανάγνωση των ποιητικών βιβλίων, βίντεο και άλλων εικαστικών έργων του Δημοσθένη Αγραφιώτη. Σ' αυτή την ανάγνωση, η ιστοσελίδα www.dagrafiotis.com θα είναι εξαιρετικά υποβοηθητική.
Τίτλος βιβλίου:Πολιτιστική ποιητική
Εκδότης:Ερατώ
Συντελεστές βιβλίου:Αγραφιώτης, Δημοσθένης, 1946- (Συγγραφέας)
Μαγουλάς Χαράλαμπος (Μεταφραστής)
ISBN:9789602292440
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2012
Σημείωση:Πρόλογος: Γεώργιος Αραμπατζής. Επίλογος: Χαράλαμπος Μαγουλάς. Σχέδια και εικονοσχηματικά ποιήματα: Δ. Αγραφιώτης.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες