Γραμμένο στο γόνατο

Ένα ημερολόγιο από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο: Το ημερολόγιο του γιατρού Θεόδωρου Ηλέκτρη
Εκδότης:
Αίολος
Έτος:
2012
ISBN:
9789605212377
Σελίδες:
230
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γραμμένο στο γόνατο
Τιμή εκδότη:€17,92
Η τιμή μας: €16,13
στο καλάθι
Γραμμένο στο γόνατο
Πώς μπορεί να κερδηθεί ένας πόλεμος χωρίς αεροπορία, χωρίς μηχανοκίνητα, χωρίς επαρκή μεταφορικά μέσα;

Ο Θεόδωρος Ηλέκτρης, έφεδρος ανθυπίατρος στο ελληνοϊταλικό Μέτωπο, απαντά με σαφήνεια στο ερώτημα μέσ’ από το ημερολόγιό του. Η αυταπάρνηση, η τόλμη, η αντοχή στις κακουχίες και η γενναιότητα, μα πάνω απ’ όλα η αγάπη για την ελευθερία οπλίζουν την καρδιά και το χέρι των υπερασπιστών της πατρίδας και ανατρέπουν τους όποιους υπολογισμούς και τα σχέδια των κατακτητών.

Οι μαρτυρίες των στρατιωτών, των ανώνυμων μαχητών, οι καταγραφές τους σε ημερολόγια και σημειώματα υπήρξαν πολύτιμες ιστορικές πηγές που μας δείχνουν πως γράφεται η αυθεντική και αληθινή ιστορία...

Το "Γραμμένο στο γόνατο" είναι μια συλλογή κειμένων και εικόνων που προσφέρουν μια μοναδική μαρτυρία για τον πόλεμο του 1940. Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι το συναρπαστικό και συγκινητικό ημερολόγιο του νιόπαντρου γιατρού Θεόδωρου Ηλέκτρη, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά μακριά από τη σύζυγό του, για να λάβει μέρος σε έναν αιματηρό πόλεμο στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας. Τα αλβανικά βουνά, που τόσο ασαφώς περιγράφουν οι ιστορικοί, ζωντανεύουν μέσα από αυτό το ημερολόγιο. Σχεδόν σε κάθε εγγραφή του αναφέρεται στη "γλυκιά του γυναικούλα", Χρυσούλα, αλλά ταυτόχρονα περιγράφει τις κακουχίες και τη φρίκη του πολέμου. Ο αναγνώστης αισθάνεται την ανάγκη να παρακολουθήσει την κάθε ημέρα του διαβάζοντας ασταμάτητα τη μία σελίδα μετά την άλλη.

Διάφορα άλλα ντοκουμέντα, αλλά και ένας πρόλογος από τον Λουί ντε Μπερνιέ, συγγραφέα του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι", αποκαλύπτουν την ηρωική αντίσταση του ελληνικού στρατού ενάντια στην επεκτατική επιθετικότητα του Μουσολίνι. Στον πρόλογο και τα παραρτήματα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τα κίνητρα των Συμμάχων και του Άξονα, και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις εκείνης της πτυχής του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση, εξάλλου, με τις σημαντικότερες ημερομηνίες επιτρέπει στον αναγνώστη να παρακολουθήσει τα γεγονότα που περιγράφονται στο ημερολόγιο. Το "Γραμμένο στο γόνατο" είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε κάθε Έλληνα. Οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες και οι άλλοι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας αναβιώνουν στο παγωμένο αλβανικό Μέτωπο. Το πνεύμα γενναιότητας και αυταπάρνησης που διαποτίζει την ελληνική ιστορία, το συναντούμε και εδώ, στο συναρπαστικό ημερολόγιο του γιατρού Θεόδωρου Ηλέκτρη.
Τίτλος βιβλίου:Γραμμένο στο γόνατο
Υπότιτλος βιβλίου:Ένα ημερολόγιο από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο: Το ημερολόγιο του γιατρού Θεόδωρου Ηλέκτρη
Τίτλος πρωτότυπου:Written on the Knee
Εκδότης:Αίολος
Συντελεστές βιβλίου:Ηλέκτρης, Θεόδωρος, 1908-1958 (Συγγραφέας)
Μαστακούρης, Θωμάς Π. (Μεταφραστής)
Ηλέκτρη - Λίντσεϊ, Ελένη (Επιμελητής)
ISBN:9789605212377
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2012
Σημείωση:Πρόλογος: Λούι ντε Μπερνιέ, συγγραφέας του βιβλίου: "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι". Προλογικό σημείωμα: Δημήτρης Γεδεών, υποστράτηγος ε.α. τ. καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη ΣΣΕ τ. υποδιευθυντής ΔΙΣ/ ΓΕΣ.
Κατηγορίες:Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες