Κολόμπα / Κάρμεν

Εκδότης:
Μπιλιέτο
Έτος:
2012
Σελίδες:
8
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κολόμπα / Κάρμεν
Τιμή εκδότη:€5,30
Η τιμή μας: €5,30
Κολόμπα / Κάρμεν
ΚΟΛΟΜΠΑ
Λίγα χρόνια μετά το Βατερλώ ένας κορσικανός υπολοχαγός, ο Όρσο ντελά Ρέμπια, επιστρέφει στη γενέτειρά του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε έναν ιρλανδό συνταγματάρχη και την κόρη του, τη δεσποινίδα Λύντια Νέβιλ, την οποία ερωτεύτηκε. Αλλά στο χωριό του, την Πιετρανέρα βρίσκει μια κατάσταση δραματική, μια κατάσταση πολιορκίας, που είχε δημιουργήσει η αδερφή του, η Κολόμπα. Ο πατέρας της, ο συνταγματάρχης ντελά Ρέμπια, είχε δολοφονηθεί: η ανάκριση έκρινε ένοχο ένα ληστή που σκοτώθηκε λίγο αργότερα, αλλά κατά την Κολόμπα δολοφόνος είναι ο αρχηγός μιας αντίπαλης οικογένειας, ο δικηγόρος Μπαριτσίνι. Η Κολόμπα κάνει λοιπόν ό,τι μπορεί για να παρακινήσει τον Όρσο να εκδικηθεί. Ο Όρσο είναι παλικάρι, αλλά θεωρεί τη βεντέτα βάρβαρο παρελθόν. Τα χρόνια που υπηρέτησε στο στρατό του δίδαξαν το σεβασμό στην πειθαρχία και στη νομιμότητα· επί πλέον, ο έρωτάς του και η σκέψη του στη Λύντια Νέβιλ τον βοηθούν να αντιστέκεται στην επιρροή της Κολόμπα· ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να πιστέψει στην ενοχή των Μπαριτσίνι. Ο διοικητής της αστυνομίας προσπαθεί να αποκαταστήσει την ειρήνη ανάμεσα στις δύο οικογένειες, όταν ένας ληστής τον οποίο κάλεσε η Κολόμπα, ο Μπραντολάτσιο, φέρνει ατράνταχτες αποδείξεις για τους Μπαριτσίνι. Μετά από μια βίαιη σκηνή, ο Όρσο καλεί σε μονομαχία έναν απ' τους γιους του εχθρού του, τον Ορλαντούτσιο, ο οποίος αρνείται τον τίμιο αγώνα. Τότε, η Κολόμπα επεμβαίνει ξανά.
ΚΑΡΜΕΝ
Η Κάρμεν είναι η μυθιστορηματική βιογραφία ενός άντρα που έπεσε θύμα ενός μοιραίου πάθους. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ισπανία, ο συγγραφέας συναντά ένα λήσταρχο, το Χοσέ Ναβάρρο, ο οποίος μετά από λίγο καιρό συλλαμβάνεται και πρόκειται να εκτελεστεί. Ο Μεριμέ μαθαίνοντάς το, πηγαίνει και τον βρίσκει στη φυλακή. Εκεί ο ληστής του αφηγείται την ιστορία του. Ο συμπαθητικός και σοβαρός νέος άντρας έγινε ληστής επειδή μαγεύτηκε από μια γυναίκα, την ωραία τσιγγάνα, Κάρμεν. Για τον έρωτά της πρόδωσε το καθήκον του προς την πατρίδα, λιποτάκτησε, έγινε λαθρέμπορος, κλέφτης και δολοφόνος. Κι όταν, τέλος, η Κάρμεν τον εγκατέλειψε, αυτός την σκότωσε από αγάπη. Το τέλος της Κάρμεν είναι συγκλονιστικά λιτό. Για να περιγράψει αυτή την αιματηρή πράξη, το φλογερό πάθος του Δον Χοσέ, τη σταθερή απόφαση της Κάρμεν, ο Μεριμέ αρνείται κάθε εντυπωσιασμό. Μας αποκαλύπτει το μοιραίο ως πράξη αγνή και το αποδίδει σε μια σκηνή που θα μπορούσε να είναι μελοδραματική, με τη λιτότητα της αρχαίας τραγωδίας. (Από την έκδοση)
Τίτλος βιβλίου:Κολόμπα / Κάρμεν
Εκδότης:Μπιλιέτο
Συντελεστές βιβλίου:Mérimée, Prosper, 1803-1870 (Συγγραφέας)
Θηβαίος Γιάννης (Μεταφραστής)
ISBN:
Σειρά εκδότη:Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου
Στοιχεία έκδοσης:Ιανουάριος 2012
Σημείωση:Φυλλάδιο αρ. 73, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012. Η σειρά φυλλαδίων "Το οκτασέλιδο του Μπιλιέτου" έχει αριθμό ISSN: 1106-6032.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Μεταφρασμένη λογοτεχνία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες