Finis Graeciae

Από την μεταπολίτευση στην χρεωκοπία
Εκδότης:
Manifesto Πολιτική - Πολιτισμός
Έτος:
2011
ISBN:
9789609570008
Σελίδες:
99
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Finis Graeciae
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Finis Graeciae
Finis Graeciae ήταν ο τίτλος ενός κειμένου που δημοσίευσε ο Χρήστος Γιανναράς το 1986, πριν από εικοσιπέντε χρόνια, όταν στην χώρα μας μεσουρανούσε η made in Greece εκδοχή του σοσιαλισμού και στις πίστες ο Λευτέρης Πανταζής.



















Υπάρχει μια πάγια αναγνωστική συμπεριφορά που θεωρεί θεμιτές στους συγγραφείς τις υπερβολές. Έτσι, νομίζω, ότι προσπεράστηκε ο σπαραγμός εκείνης της διατύπωσης. Όχι ως κυριολεξία.

Γι' αυτό και συνεχίσαμε τις ζωές μας εμπιστευόμενοι τις διατυπώσεις άλλων, λιγότερο αρμόδιων αλλά και λιγότερο στενάχωρων.

Και πορευτήκαμε κι εμπορευτήκαμε δια της χρόνιας μεταφυσικής αυταπάτης ότι "η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει". Αθάνατη μεγαλουργεί στα Χρηματιστήρια, διακρίνεται στις "Ολυμπιάδες" κι επαιτεί στις Αγορές. Κι όλα αυτά στο όνομα του "πατριωτισμού"! Ενός τζαμπατζίδικου πατριωτισμού που -ακόμη και τώρα- γίνεται κομπασμός και ρητορεία.

Σήμερα, που όχι απλώς ψηλαφούμε την αλήθεια εκείνης της διατύπωσης αλλά βυθιζόμαστε στην ανομολόγητη επαλήθευσή της, επιλέγουμε και πάλι την προσπέρασή της. Finis Graeciae. Όχι γιατί μας τέλειωσαν τα δίφραγκα αλλά επειδή αρνηθήκαμε τον εαυτό μας. Γίναμε ουραγοί της νεωτερικότητας, παριστάνοντας τον εταίρο μιας συμμορίας. Επειδή το μόνο που έχουμε να υπερασπίσουμε είναι η επάνοδός μας στις Αγορές. Τίποτε άλλο.
Τίτλος βιβλίου:Finis Graeciae
Υπότιτλος βιβλίου:Από την μεταπολίτευση στην χρεωκοπία
Εκδότης:Manifesto Πολιτική - Πολιτισμός
Συντελεστές βιβλίου:Παντούλας, Θεόδωρος Ε. (Συγγραφέας)
ISBN:9789609570008
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2011
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες