Αραβική άνοιξη

Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική
Εκδότης:
Γιαννακόπουλος Βασίλης Η.
Έτος:
2012
ISBN:
9789609342988
Σελίδες:
351
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αραβική άνοιξη
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Αραβική άνοιξη
Ο αραβικός κόσμος συνιστά ένα πολυτάραχο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον κυρίως σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Ένα περιβάλλον εντός του οποίου, στη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις αφενός για την προώθηση σημαντικών συμφερόντων κυρίως των υπερδυνάμεων, αφετέρου για την ανάδυση τοπικών, περιφερειακών και παγκόσμιων απειλών.
Πρόκειται για μια από τις γεωπολιτικά σημαντικότερες περιοχές του πλανήτη, όπου η εκάστοτε περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας διαμορφώνει τις σχέσεις συνεργασίας ή σύγκρουσης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συγχρόνως ρυθμίζει την τιμή του μαύρου χρυσού, η οποία με τη σειρά της αυξομειώνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Τα τεκταινόμενα στον αραβικό κόσμο επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις στην υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα. Με άλλα λόγια, οι γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή ρυθμίζουν σε σημαντικό βαθμό την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία.

Στη συνείδηση ενός απλού πολίτη, η περιοχή του αραβικού κόσμου είναι συνυφασμένη με έννοιες-ταμπέλες, όπως "πετρέλαιο", "Ισλάμ", και "τρομοκρατία".
"Πετρέλαιο" διότι παράγει και εξάγει τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. "Ισλάμ" διότι είναι η γενέτειρα της εν λόγω θρησκείας και ταυτόχρονα η θρησκεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αράβων. Και τέλος "τρομοκρατία" λόγω του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, συνδέθηκε άρρηκτα με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα.

Με τον όρο "Αραβική άνοιξη" εννοούμε το σύνολο των γεωπολιτικών εξελίξεων εντός των αραβικών χωρών, από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2010, με σκοπό την εκθρόνιση των αυταρχικών καθεστώτων, τα οποία ευθύνονται για το μακροχρόνιο έλλειμμα της δημοκρατίας και γενικότερα τη σημαντική υποβάθμιση της καθημερινότητας των Αράβων πολιτών.
Τίτλος βιβλίου:Αραβική άνοιξη
Υπότιτλος βιβλίου:Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική
Εκδότης:Γιαννακόπουλος Βασίλης Η.
Συντελεστές βιβλίου:Γιαννακόπουλος, Βασίλης Η. (Συγγραφέας)
ISBN:9789609342988
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2012
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες