Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή

Και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια
Εκδότης:
Ερωδιός
Έτος:
2012
ISBN:
9789604541270
Σελίδες:
557
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή
Τα παρασκήνια, τα ντοκουμέντα, τα πρόσωπα

Οι τραυματικές εμπειρίες του ελληνικού λαού από τα δυσβάστακτα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν καταλυτικές για όσους τις έζησαν. Η ελληνική οικονομία δεν συνήλθε ποτέ από τις στυγνές αφαιμάξεις των κατακτητών στα χρόνια εκείνα. Σ' αυτό το βιβλίο, που είναι περισσότερο ιστορικό παρά οικονομικό, παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατοχική χρεοκοπία.

Η έλλειψη τροφίμων που οδηγεί στην πείνα, ο άκρατος εξευτελισμός του εθνικού νομίσματος εξαιτίας των ατελεύτητων απαιτήσεων του κατακτητή, ο πληθωρισμός που καταλήγει στη γιγάντωση του τιμάριθμου και οι αδίστακτοι κερδοσκόποι, οι μεγαλοδοσίλογοι.

Τα έξοδα κατοχής που βαπτίζονται έξοδα ανοικοδόμησης και που ο δυνάστης τα απαιτεί ασύστολα και πιεστικά. Ο μαρασμός της παραγωγής και η καταβαράθρωση της οικονομίας με άμεσο επακόλουθο την κατοχική χρεοκοπία, από την οποία δεν συνήλθε ποτέ η Ελλάδα.

Και όμως, μέσα απ' αυτό το κολαστικό τοπίο προέκυψε το ζήτημα των κατοχικών δανείων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ξένοι κατακτητές αξίωσαν και πήραν ως "δανεικά" εκατό δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα τα επιστρέψουν μόλις θα τέλειωνε ο πόλεμος. Η Γερμανία εξακολουθεί να τα οφείλει αυτά τα αναγκαστικά δάνεια που αυθαίρετα είχε συνάψει τότε και που σήμερα ανέρχονται με χαμηλό επιτόκιο σε περισσότερα από 510 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσόν που υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τα αδιάψευστα ντοκουμέντα, οι απαραίτητοι αριθμοί, τα παρασκήνια και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο. Άπληστοι οικονομικοί δοσίλογοι τότε και ανευθυνοϋπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες έπειτα. Η καταγραφή μιας κρατικής χρεοκοπίας.
Τίτλος βιβλίου:Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή
Υπότιτλος βιβλίου:Και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια
Εκδότης:Ερωδιός
Συντελεστές βιβλίου:Κούκουνας Δημοσθένης (Συγγραφέας)
ISBN:9789604541270
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2012
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες