Εγκλήματα πολέμου του Άξονα 1939-1945

Η σκοτεινή όψη της νέας τάξης
Εκδότης:
Περισκόπιο
Έτος:
2007
ISBN:
9789606740022
Σελίδες:
81
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Εγκλήματα πολέμου του Άξονα 1939-1945
Τιμή εκδότη:€5,90
Η τιμή μας: €5,31
στο καλάθι
Εγκλήματα πολέμου του Άξονα 1939-1945
O Β' Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε η πλέον βίαιη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η όξυνση των ιδεολογικών και φυλετικών παθών, η μαζικοποίηση της πολεμικής συμμετοχής, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, η εκμετάλλευση των εθνικών φιλοδοξιών και των κοινωνικών αντιθέσεων, συνδυάστηκαν με εκτεταμένες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου από όλους τους αντιμαχόμενους.

Aν και η σύγχρονη ιστοριογραφική έρευνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου των νικητών Συμμάχων, παραμένει γεγονός ότι οι ευθύνες του Άξονα είναι βαρύτατες. Iδιαίτερα η Γερμανία και η Ιαπωνία ήταν, κατά το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό, υπεύθυνες για τα δόγματα περί φυλετικού πολέμου και ιστορικής αποστολής των εθνών τους, με στόχο την κυριαρχία σε χώρους ζωτικών συμφερόντων.

H παρούσα μελέτη εξετάζει τα δεδομένα για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι δυνάμεις του Άξονα, απορρίπτει τις δικαιολογίες οι οποίες προβλήθηκαν, καταδεικνύει τους ενόχους και καταλογίζει ευθύνες. Ταυτόχρονα όμως θέτει υπό αμφισβήτηση το εφεύρημα των νικητών περί συνολικής δαιμονοποίησης των λαών που αποτέλεσαν τη "συμμαχία του κακού".

Iδιαίτερη αίσθηση θα προκαλέσει το κεφάλαιο που αναφέρεται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Ο συγγραφέας, Iωάννης Κωτούλας, αξιοποιώντας σπάνιες μαρτυρίες και συγκλονιστικά έγγραφα, ανατρέπει τη μονομέρεια της ευθύνης των Γερμανών και αποκαλύπτει την εξίσου εγκληματική δράση των Ιταλών και των Βουλγάρων κατακτητών.
Τίτλος βιβλίου:Εγκλήματα πολέμου του Άξονα 1939-1945
Υπότιτλος βιβλίου:Η σκοτεινή όψη της νέας τάξης
Εκδότης:Περισκόπιο
Συντελεστές βιβλίου:Κωτούλας, Ιωάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789606740022
Σειρά εκδότη:Οι Μονογραφίες του Περιοδικού "Στρατιωτική Ιστορία"
Στοιχεία έκδοσης: 2007
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική > Στρατός και Άμυνα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες