Αφγανιστάν 1979-1989

Το αιματηρό τέλμα της σοβιετικής υπερδύναμης
Εκδότης:
Περισκόπιο
Έτος:
2007
ISBN:
9789606740145
Σελίδες:
106
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Αφγανιστάν 1979-1989
Τιμή εκδότη:€9,00
Η τιμή μας: €8,10
στο καλάθι
Αφγανιστάν 1979-1989
Tα Χριστούγεννα του 1979 η 40ή Σοβιετική Στρατιά εισέβαλε στο Αφγανιστάν, έχοντας ως στόχο την προστασία του κλυδωνιζόμενου κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας. Οι Σοβιετικοί ευελπιστούσαν σε έναν σύντομο "στρατιωτικό περίπατο''. Πολύ γρήγορα όμως περιέπεσαν σε ένα αιματηρό τέλμα αντιμετωπίζοντας τους σκληροτράχηλους Αφγανούς αντάρτες, από το οποίο απεμπλάκησαν μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα που η "γη των Αφγανών" αποτελεί ξανά πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης, το παρόν βιβλίο βοηθά στην κατανόηση του πλέγματος των γεωπολιτικών συμφερόντων που υφάνθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής και κρατά ακόμη δέσμια την πολύπαθη χώρα.

Mετά από μια σύντομη αλλά περιεκτική εισαγωγή στην ιστορία του Αφγανιστάν και τους λόγους της σοβιετικής επέμβασης, παρουσιάζεται διεξοδικά και με πλήθος λεπτομερειών το χρονικό του ανελέητου πολέμου. Ξεχωριστά κεφάλαια είναι αφιερωμένα στον οπλισμό των αντιπάλων και στις ιδιαίτερες τακτικές μάχης που υιοθέτησαν. Eπιπλέον, γίνεται αναφορά στα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα αμέσως μετά τη σοβιετική αποχώρηση, τα οποία αποτέλεσαν τη σπίθα για τη σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη η άποψη των Σοβιετικών αλλά και των Δυτικών όσον αφορά τον πόλεμο του Αφγανιστάν, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τον κινηματογραφικό φακό. Παρατίθενται επίσης οι βιογραφίες των σημαντικότερων πρωταγωνιστών της σύγκρουσης, καθώς και μια ενδιαφέρουσα σύγκριση ανάμεσα στον πόλεμο του Αφγανιστάν και αυτόν του Βιετνάμ.

Συγκλονιστικότερες, όμως, είναι οι αφηγήσεις των απλών Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι μέσα από μια αιματηρή σύγκρουση με ένα ανελέητο αντίπαλο βίωσαν τον απόλυτο εφιάλτη.

Αποκαλυπτικά κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες από ρωσικά μουσεία, κατατοπιστικοί χάρτες και εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών ανασυνθέτουν με μοναδικό τρόπο τον τελευταίο πόλεμο του Κόκκινου Στρατού.
Τίτλος βιβλίου:Αφγανιστάν 1979-1989
Υπότιτλος βιβλίου:Το αιματηρό τέλμα της σοβιετικής υπερδύναμης
Εκδότης:Περισκόπιο
Συντελεστές βιβλίου:Χαλάτσης, Ξενοφών (Συγγραφέας)
ISBN:9789606740145
Σειρά εκδότη:Οι Μονογραφίες του Περιοδικού "Στρατιωτική Ιστορία"
Στοιχεία έκδοσης: 2007
Κατηγορίες:Ιστορία > Παγκόσμια Ιστορία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική > Στρατός και Άμυνα
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες