Σαγγάριος 1921

Η επική μάχη που σφράγισε την τύχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Εκδότης:
Περισκόπιο
Έτος:
2008
ISBN:
9789606740459
Σελίδες:
74
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Σαγγάριος 1921
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Σαγγάριος 1921
Στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους υπόδουλους αδελφούς και να απελευθερώσει τα πατρογονικά εδάφη της Ιωνίας, η Ελληνική Στρατιά Μικράς Ασίας πέρασε τον ποταμό Σαγγάριο τον Αύγουστο του 1921. Αντικειμενικός της σκοπός ήταν η κατάληψη της Άγκυρας και η εξουδετέρωση της ισχυρότερης βάσης του κεμαλικού κινήματος. Στα κακοτράχαλα υψώματα ανατολικά του ποταμού, επί 25 συνεχείς ημέρες Έλληνες και Τούρκοι αγωνίστηκαν σκληρά για τη νίκη, την οποία στο τέλος πέτυχαν όχι οι νικητές επί του πεδίου Έλληνες αλλά οι νικητές επί της στρατηγικής Τούρκοι.

Οι "Μεγάλες Μάχες" παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην επική μάχη του Σαγγαρίου και απαντoύν στο ερώτημα που ακόμη και σήμερα απασχολεί την ιστορική έρευνα: Γιατί, παρά το ότι η Στρατιά Μικράς Ασίας πέτυχε όλους τους αντικειμενικούς της στόχους, αποχώρησε από τον Σαγγάριο;

Ερευνητές της περιόδου του Μικρασιατικού πολέμου περιγράφουν τη μάχη και αναλύουν όλα τα λάθη στρατηγικής στα οποία υπέπεσε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία. Στη συνέχεια προβάλλουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες, αυτό της διοικητικής μέριμνας. Ακόμη αναδεικνύουν τη βαθύτερη αιτία της ελληνικής αποτυχίας: τον Εθνικό Διχασμό ο οποίος συνεχώς ακύρωνε τα ηρωικά κατορθώματα των Ελλήνων στρατιωτών. Την ίδια ακριβώς στιγμή ο Κεμάλ συσπείρωνε τα στρατεύματά του εκφράζοντας με μοναδικό τρόπο την ιδεολογία του τουρκικού εθνικισμού.

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, κατατοπιστικούς χάρτες και εξαιρετικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου, ώστε να κατανοήσει πλήρως ο αναγνώστης τη μάχη, δραματικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο ξεριζωμός του Eλληνισμού της Μικράς Ασίας και η απώλεια της Ανατολικής Θράκης.
Τίτλος βιβλίου:Σαγγάριος 1921
Υπότιτλος βιβλίου:Η επική μάχη που σφράγισε την τύχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Εκδότης:Περισκόπιο
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Θ. (Συγγραφέας)
Καρκαλέτσης, Σταύρος Γ. (Συγγραφέας)
Σαμπατακάκη, Μαρία (Συγγραφέας)
Δημόπουλος, Θεόδωρος (Συγγραφέας)
ISBN:9789606740459
Σειρά εκδότη:Στρατιωτική Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2008
Ηλικίες:
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική > Στρατός και Άμυνα
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες