Ντιέν Μπιέν Φου 1954

Η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας
Εκδότης:
Περισκόπιο
Έτος:
2007
ISBN:
9789606740138
Σελίδες:
82
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ντιέν Μπιέν Φου 1954
Τιμή εκδότη:€6,00
Η τιμή μας: €5,40
στο καλάθι
Ντιέν Μπιέν Φου 1954
Tην άνοιξη του 1954, σε μια μακρινή και ξεχασμένη κοιλάδα του Βιετνάμ, οι ανταρτικές κομμουνιστικές δυνάμεις των Βιετμίνχ συνέτριψαν, έπειτα από αγώνα 57 ημερών, ένα επίλεκτο τμήμα του Γαλλικού Στρατού της Ινδοκίνας. Το μέχρι τότε ασήμαντο χωριό του Ντιέν Μπιέν Φού συνέδεσε το όνομά του με μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της νεώτερης ιστορίας, η οποία σήμανε την αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας και την κατάρρευση του μύθου της στρατιωτικής υπεροχής της Δύσης.

Οι υπερόπτες Γάλλοι στρατηγοί είχαν πιστέψει ότι με τη δημιουργία μιας προκεχωρημένης επιθετικής βάσης στο Ντιέν Μπιεν Φού θα μετέφεραν τον πόλεμο στην ''καρδιά'' του εχθρού. Επεσαν όμως στην αριστοτεχνική παγίδα που τους έστησε ένας πρώην καθηγητής ιστορίας και νυν ''ερασιτέχνης'' στρατηγός, ο Νγκουγιέν Γκιάπ.

Η γαλλική φρουρά αμύνθηκε σθεναρά, δικαιώνοντας τον τίτλο της επίλεκτης. Τελικά όμως αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει -παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Γαλλικής Αεροπορίας να την ενισχύσει- μη αντέχοντας τις συνεχείς επιθέσεις των φανατισμένων Βιετμίνχ.

Τις δραματικές εκείνες στιγμές που οι σκληροτράχηλοι άνδρες της Λεγεώνας των Ξένων και του Σώματος των Αλεξιπτωτιστών και οι επίμονοι Βιετναμέζοι αντάρτες αλληλοεξοντώνονταν, κάποιοι ισχυροί πολιτικοί παράγοντες στο Παρίσι και στο Ανόι παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το αιματοκύλισμα. Ενδιαφέρον για τις διπλωματικές επιπτώσεις της μάχης ή μήπως για την τύχη των κερδοφόρων φυτειών οπίου που υπήρχαν στην περιοχή; Τις απαντήσεις θα τις βρείτε στο βιβλίο με τίτλο "Ντιέν Μπιέν Φου 1954: Η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας".

Αποκαλυπτικά κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες, κατατοπιστικοί χάρτες, θαυμάσια profiles αεροσκαφών και εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών του Γιάννη Μυλωνά, ειδικού ενδυματολόγου-οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, ανασυνθέτουν τη μάχη εκείνη η οποία έδωσε το έναυσμα στους καταπιεσμένους λαούς όλου του κόσμου να αποτινάξουν τη δυτική αποικιοκρατία.

Τίτλος βιβλίου:Ντιέν Μπιέν Φου 1954
Υπότιτλος βιβλίου:Η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας
Εκδότης:Περισκόπιο
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Σταυρόπουλος, Δημήτριος Β. (Συγγραφέας)
Χαλάτσης, Ξενοφών (Συγγραφέας)
Βαρσαμής, Γιάννης (Συγγραφέας)
Τερνιώτης, Γιάννης (Συγγραφέας)
ISBN:9789606740138
Σειρά εκδότη:Στρατιωτική Ιστορία
Στοιχεία έκδοσης:Αύγουστος 2007
Ηλικίες:

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες