Απρονοησία και Νέμεση

Ελληνική κρίση 2001-2011
Εκδότης:
The Athens Review of Books
Έτος:
2012
ISBN:
9789602520116
Σελίδες:
446
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Απρονοησία και Νέμεση
Τιμή εκδότη:€19,08
Η τιμή μας: €17,17
Απρονοησία και Νέμεση
Η ελληνική κρίση μέσα από τις σελίδες της Athens Review of Books. 45 δοκίμια από 33 γνωστούς επιστήμονες για τη δεκαετία 2001-2011 της κίβδηλης ευμάρειας, όπου μεσουράνησε ο οίστρος της ακολασίας. "Ακολασίας" με όλες τις σημασίες της λέξης, δηλαδή τόσο την ατιμώρητη διασπάθιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των δανείων, του δημόσιου πλούτου, όσο και την ασωτία, τον εκμαυλισμό, τις επιδιώξεις άκοπου πλουτισμού αλλά και κατασυκοφάντησης της επιχειρηματικότητας, των δημιουργικών δυνάμεων και δραστηριοτήτων, φαινόμενα που εν γένει εντάσσονται σε έναν -καβαφιστί- εθνικό βίο ενήδονο και ακαλαίσθητο, δηλαδή στο καθεστώς του Υπαρκτού Λαϊκισμού στη χώρα και στα μυαλά των ανθρώπων κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, ιδίως μετά το 1981.


Το πρώτο τεύχος της "Athens Review of Books" κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2009, καθώς ξεσπούσε η ελληνική κρίση. Ο μεγάλες ανατροπές που ακολούθησαν εξηγούν την αιτία που οδήγησε την ΑRB να αφιερώσει σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντός της στα οικονομικά. Δυόμισι χρόνια αργότερα έχει σχηματιστεί ένα corpus δεκάδων δοκιμίων που προσφέρουν μια συνεκτική αφήγηση και εξήγηση του πώς φτάσαμε εδώ, αλλά και πού μπορούμε να πάμε από εδώ και πέρα.

Σαράντα πέντε (45) από αυτά συναπαρτίζουν τον ανά χείρας τόμο και έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την πρωτοφανή οικονομική και πολιτιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Οι 33 συγγραφείς τους είναι γνωστοί επιστήμονες, ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν αναλάβει κατά το παρελθόν και θέσεις ευθύνης, και επομένως μιλούν εκ πείρας. Ο αναγνώστης λοιπόν του συλλογικού τόμου έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τα στοιχεία, τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις αυτών των αναλυτών με τα όσα απατηλά και σεσοφισμένα διισχυρίζεται το πολιτικό μας σύστημα εξουσίας προκειμένου να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό και να αποσείσει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες για τη βασανιστική πραγματικότητα την οποία βιώνουν και θα συνεχίσουν να βιώνουν για πολλά ακόμη χρόνια οι Έλληνες πολίτες. Από αυτή τη σύγκριση προκύπτει αβίαστα και το κεντρικό νόημα του τόμου, που δεν είναι άλλο από τη διαπίστωση αυτής ακριβώς της εξαπάτησης.

Το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα συγκροτείται από μία ανίερη συμμαχία ολιγαρχικής κοπής: βουλευτές και κομματάρχες, που ψωμίζονται από τον δημόσιο κορβανά, μιντιακά διαπλεκόμενοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, συντεχνιακά και συνδικαλιστικά κυκλώματα, μέσα μαζικής "ενημέρωσης" και αποχαυνωμένοι πολίτες, νεποτισμός και τυχοδιωκτισμός, εν ολίγοις coincidentia oppositorum, με άλλα λόγια: συνεργία των άκρων προς ίδιον όφελος. Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να νομίσει κάποιος ότι το σύστημα αυτό δεν έχει αναπτύξει στον μέγιστο βαθμό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Και τώρα ακόμη που η απάτη αποκαλύφθηκε, η φενάκη έπεσε στο έδαφος, η φούσκα έσκασε, το σύστημα ελίσσεται με μαεστρία, διαχέει την ευθύνη στους ξένους "τοκογλύφους" και στο σύνολο του πληθυσμού ("Μαζί τα φάγαμε!"). Το πιο καταπληκτικό λοιπόν κατόρθωμα του ελληνικού συστήματος εξουσίας είναι πως έχει καταφέρει, στη συνείδηση υψηλού ποσοστού της κοινής γνώμης, να μεταφέρει σε άλλους μεγάλο μέρος από τις δικές του ευθύνες για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, και προπαντός στους διεθνείς χρηματοδότες μας.

Μελετώντας τα κείμενα αυτού του τόμου ο αναγνώστης θα βρει τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό αυτό. Θα προσεγγίσει τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας της Ελλάδας το 2009-2010 και θα διαπιστώσει πως το μύθευμα το οποίο πιστεύει ικανό μέρος των συμπολιτών μας, ότι "συνωμότησαν εναντίον μας οι οίκοι και οι αγορές", είναι και παιδαριώδες και ανόητο. Το μύθευμα αυτό επικαλούνται για ευνόητους λόγους όσοι δανείστηκαν 300 δισ. ευρώ και δημιούργησαν ετήσιο έλλειμμα 36 δισ. ευρώ (με ΑΕΠ τότε 230 δισ. ευρώ) και αντίστοιχο αστρονομικό έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Πάντως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ελληνική κρίση έχει τη "μοχθηρία" να κρύβει διδάγματα ακόμη και για τους δογματικούς λάτρεις των αγορών.

Ο νηφάλιος λοιπόν αναγνώστης θα διαπιστώσει πως ουδέποτε ήρθαν "τοκογλύφοι για να μας πάρουν τον εθνικό μας πλούτο". Τοκογλύφος είναι αυτός που σου ζητά μεγαλύτερο επιτόκιο την ώρα που εσύ έχεις ανάγκη. Αντιθέτως, μας ζήτησαν το μισό επιτόκιο από αυτό της αγοράς. Και μετά, ενώ το επιτόκιο της αγοράς εκτοξεύθηκε στο 30%, εκείνοι μας το κατέβασαν στο 3,5%. Όσο δηλαδή δανείζεται σήμερα η Γαλλία και το μισό σχεδόν απ' ό,τι δανείζεται η Ιταλία. Οι Ευρωπαίοι μάς δάνεισαν με όρους ευνοϊκούς, όχι γιατί είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά επειδή στάθμισαν το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας για το κοινό νόμισμα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ιδέα. Η απόφασή τους ελήφθη μάλλον ψυχρά, ως συνισταμένη των συμφερόντων τους και βάσει των πολιτικών δεδομένων που αντιμετώπιζαν.

Θα διαπιστώσει ακόμη ότι και η τρόικα έχει μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία του προγράμματος, γιατί δεν επέμενε στην υλοποίηση του μνημονίου το οποίο η ίδια είχε υπαγορεύσει. Αντιθέτως μάλιστα υπέκυψε στις αντιδράσεις των δύο κομμάτων εξουσίας που προσπάθησαν επιτυχώς μέχρι τώρα να διατηρήσουν τους μηχανισμούς τους στον δημόσιο τομέα, στους οργανισμούς και στις ΔΕΚΟ. Συναρωγός των δύο κομμάτων στάθηκε η κρατικοδίαιτη αριστερά -γιατί κι αυτή συμμετείχε κατά το ποσοστό της στη νομή της εξουσίας-, τόσο η δογματική όσο και η δήθεν αντιεξουσιαστική, αλλά και η ψευδοεκσυγχρονιστική.

Δυστυχώς ο τόμος αυτός προοιωνίζεται αλλά δεν μπορεί να απαντήσει στο καίριο ερώτημα: θα επιβιώσει τελικά το φαυλεπίφαυλο πολιτικό μας σύστημα εξουσίας; Ή θα επικρατήσει ο βασικός νόμος πως μπορείς να εξαπατάς πολλούς ανθρώπους για λίγο καιρό, αλλά δεν γίνεται να εξαπατάς τους πάντες για τον αιώνα τον άπαντα; - κι έχουμε την εντύπωση ότι διακρίνεται μέσα στο βαθύ σκότος μια αχτίδα φωτός. [...]

(από το προλογικό σημείωμα του Μανώλη Βασιλάκη)
Τίτλος βιβλίου:Απρονοησία και Νέμεση
Υπότιτλος βιβλίου:Ελληνική κρίση 2001-2011
Εκδότης:The Athens Review of Books
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Μητσόπουλος, Μιχάλης (Συγγραφέας)
Μοναστηριώτης, Βασίλης (Συγγραφέας)
Μουζέλης, Νίκος Π. (Συγγραφέας)
Μπενσασσών, Σίμος (Συγγραφέας)
Ξαφά, Μιράντα (Συγγραφέας)
Παπαδημητρίου, Δημήτρης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης (Συγγραφέας)
Παπανδρόπουλος Αθανάσιος Χ. (Συγγραφέας)
Πασσιάς, Παρασκευάς (Συγγραφέας)
Πισσαρίδης, Χριστόφορος Α. (Συγγραφέας)
Σκυλακάκης, Θόδωρος (Συγγραφέας)
Soros, George (Συγγραφέας)
Σπράος, Γιάννης (Συγγραφέας)
Στουρνάρας, Γιάννης (Συγγραφέας)
Τήνιος, Πλάτων (Συγγραφέας)
Τσούκαλης Λουκάς (Συγγραφέας)
Χαλιάσος, Μιχάλης (Συγγραφέας)
Ματσαγγάνης, Μάνος (Συγγραφέας)
Λυμπεράκη, Αντιγόνη (Συγγραφέας)
Αβραντίνης, Τάσος (Συγγραφέας)
Αζαριάδης, Κώστας (Συγγραφέας)
Αθανασόπουλος, Τάκης, 1944- (Συγγραφέας)
Βαγιανός, Δημήτρης (Συγγραφέας)
Βασιλάκης Μανώλης (Συγγραφέας)
Βουρλούμης, Παναγής (Συγγραφέας)
Γιαννίτσης, Τάσος (Συγγραφέας)
Δερτιλής Γιώργος Β. (Συγγραφέας)
Δοξιάδης, Αρίστος (Συγγραφέας)
Ζουμπουλάκης, Μιχάλης (Συγγραφέας)
Ιορδάνογλου Χρυσάφης Ι. (Συγγραφέας)
Ιωακειμίδης Παναγιώτης Κ. (Συγγραφέας)
Ιωαννίδης, Γιάννης Μ. (Συγγραφέας)
Ιωάννου, Δημήτρης Α. (Συγγραφέας)
Ληξουριώτης, Ιωάννης Δ. (Συγγραφέας)
Ψαλιδόπουλος, Μιχάλης Μ. (Συγγραφέας)
Βασιλάκης Μανώλης (Επιμελητής)
ISBN:9789602520116
Στοιχεία έκδοσης:Μάιος 2012
Σημείωση:Πρόλογος: Μανώλης Βασιλάκης.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > MME

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες