Εισαγωγή στην κυπριακή ποινική διαδικασία

Υπό το πρίσμα κυρίως της σύγχρονης νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Εκδότης:
Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος:
2012
ISBN:
9789602729373
Σελίδες:
320
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Εισαγωγή στην κυπριακή ποινική διαδικασία
Τιμή εκδότη:€48,00
Η τιμή μας: €43,20
Εισαγωγή στην κυπριακή ποινική διαδικασία
Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη διατριβή για την Κυπριακή Ποινική Δικονομία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο μέχρι σήμερα πανεπιστημιακό σύγγραμμα για την Ποινική Δικονομία, ούτε καν έστω μια επιτομή για το εν λόγω γνωστικό αντικείμενο. Στην αρχή του έργου ο συγγραφέας παραθέτει κάποιες χρήσιμες έννοιες για την ποινική διαδικασία και αναφέρεται στο εφαρμοστέο δίκαιο, επισημαίνοντας ότι το βασικό νομοθέτημα που εφαρμόζεται στην Κυπριακή Ποινική Διαδικασία είναι ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος, Κεφ. 155, ο οποίος, απηχώντας κατά τη θέσπισή του το ισχύον αγγλικό δίκαιο, υπέστη στη συνέχεια αλλεπάλληλες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Ο εν λόγω Νόμος θεσπίσθηκε επί Αγγλοκρατίας το 1948 και βασικά έχει εισαγάγει στο κυπριακό δικαιικό σύστημα την Αγγλική Ποινική Δικονομία.

Στη συνέχεια αναλύονται οι θεμελιώδεις δικονομικές αρχές που μπορούν να επηρεάσουν τη μορφή της Κυπριακής Ποινικής Διαδικασίας και ειδικότερα η αρχή της δίκαιης δίκης και τα δικαιώματα της υπεράσπισης στην ποινική δίκη, η αρχή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας ή της υποχρέωσης για διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και οι δικονομικές αρχές και κανόνες σχετικά με την απόδειξη στα πλαίσια μιας δίκαιης ποινικής δίκης. Ακολούθως, εξετάζονται ζητήματα σχετικά με την προδικασία, όπως η ανάκριση και η προανάκριση, η ποινική δίωξη, η προσωρινή κράτηση και οι περιοριστικοί όροι.

Στα επόμενα κεφάλαια του έργου περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την ακροαματική διαδικασία (διαδικασία που ακολουθείται στις δίκες, ειδικές διατάξεις για συνοπτικές δίκες και για δίκες βάσει κατηγορητηρίου που καταχωρίστηκε σε Κακουργιοδικείο, απόδειξη και αποδεικτικές απαγορεύσεις κ.ά.). Τέλος, εξετάζονται η διαδικασία σχετικά με την έφεση και την επιφύλαξη νομικών ζητημάτων και την παραπομπή ζητήματος με υπόμνημα στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι γενικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε ποινικές διαδικασίες, εκτέλεση χρηματικών ποινών και άλλες διατάξεις.
Τίτλος βιβλίου:Εισαγωγή στην κυπριακή ποινική διαδικασία
Υπότιτλος βιβλίου:Υπό το πρίσμα κυρίως της σύγχρονης νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Εκδότης:Νομική Βιβλιοθήκη
Συντελεστές βιβλίου:Σατλάνης, Χρήστος Ν. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602729373
Στοιχεία έκδοσης:Μάρτιος 2012, 1η έκδοση
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Δίκαιο
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες