Επιχειρησιακή έρευνα για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων
[...] Πιστεύουμε ότι η παρούσα συγκυρία και τα χρόνια που έρχονται καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εμβάθυνσης των φοιτητών και αποφοίτων μας στη χρήση ποσοτικών δεξιοτήτων και μεθοδολογιών, ώστε να μειωθεί ο βαθμός κινδύνου, να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές κλίμα και να γίνει ορθολογική κατανομή και χρήση των ανεπαρκών πόρων. Μέσα στο περιβάλλον που περιγράψαμε παραπάνω, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση του παρόντος βιβλίου, το οποίο προέρχεται από το δίτομο έργο "Ποσοτική Ανάλυση Διοικητικών Αποφάσεων". Το παρόν σύγγραμμα περιέχει όλο το υλικό των προηγούμενων δύο τόμων σε ένα ολόσωμο κείμενο, συμπεριλαμβάνει όλες τις διορθώσεις που προτάθηκαν την τελευταία πενταετία από τους φοιτητές μας, ενώ περιέχει και κάποιες σχετικά περιορισμένες παρεμβάσεις στο κείμενο. Επίσης, συμπεριλαμβάνει επίκαιρη ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.
Στο κεφάλαιο 1 παρουσιάζεται μία σύντομη περιγραφή της εξέλιξης της Ποσοτικής Ανάλυσης/Επιχειρησιακής Έρευνας καθώς και γενικές αρχές εφαρμογής των μεθόδων αυτών στη λήψη διοικητικών αποφάσεων. Στο κεφάλαιο 2 εισάγονται βασικές έννοιες του γραμμικού προγραμματισμού με τη βοήθεια της γραφικής διαδικασίας επίλυσης και ανάλυσης ευαισθησίας. Το κεφάλαιο 3 περιέχει μερικά χαρακτηριστικά προβλήματα γραμμικού προγραμματισμού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, όπως, στη χρηματοοικονομική διοίκηση, στο μάρκετινγκ, στη διοίκηση παραγωγής, στον προγραμματισμό ανθρώπινων πόρων κ.ά. Στο κεφάλαιο 4 παρουσιάζεται η επίλυση προβλημάτων γραμμικού προγραμματισμού με τη χρήση γνωστών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αφορμή την παρουσίαση αυτή, ο αναγνώστης προχωρά λίγο βαθύτερα και σε έννοιες της ανάλυσης ευαισθησίας. Στο κεφάλαιο 5, για λόγους πληρότητας του υλικού, παρουσιάζεται αναλυτικά η μέθοδος simplex, αποφεύγοντας όμως την αυστηρή μαθηματική θεμελίωση της. Στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται βασικά στοιχεία της δυϊκής θεωρίας και της ανάλυσης ευαισθησίας με τη χρήση του πίνακα simplex. Στο κεφάλαιο 7 αναλύονται δύο ειδικές κατηγορίες προβλημάτων γραμμικού προγραμματισμού (και ταυτόχρονα προβλημάτων θεωρίας δικτύων), το πρόβλημα μεταφοράς και το πρόβλημα της εκχώρησης. Ακολουθεί στο κεφάλαιο 8 η παρουσίαση βασικών τεχνικών της θεωρίας δικτύων (δικτυωτή ανάλυση), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επίλυση μεγάλου αριθμού προβλημάτων βελτιστοποίησης. Στο κεφάλαιο 9 αναλύονται οι τεχνικές της Επιχειρησιακής Έρευνας που σχετίζονται με τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των έργων. Στο κεφάλαιο 10 παρουσιάζονται στοιχειώδεις έννοιες από προσδιοριστικά προβλήματα του δυναμικού προγραμματισμού, μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιείται για την ανάλυση και επίλυση πολυσταδιακών προβλημάτων και τη λήψη αλληλοσυνδεόμενων αποφάσεων. Στο κεφάλαιο 11 παρουσιάζονται βασικές έννοιες από τη θεωρία παιγνίων που εφαρμόζεται σε καταστάσεις ανταγωνιστικής αλληλεξάρτησης μεταξύ δύο ή περισσοτέρων παικτών.
Ταυτόχρονα, στο τμήμα της εύρεσης μεικτών στρατηγικών, ο αναγνώστης εισάγεται και σε στοχαστικά προβλήματα Επιχειρησιακής Έρευνας. Τέλος, στο κεφάλαιο 12 παρουσιάζεται μία κατεξοχήν στοχαστική θεωρία της Επιχειρησιακής Έρευνας, η θεωρία των ουρών αναμονής, όπου αναλύονται σχετικά στοιχειώδη μοντέλα και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο τα μοντέλα αυτά μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση λειτουργίας ενός συστήματος εξυπηρέτησης. [...]
(από τον πρόλογο των συγγραφέων)
Τίτλος βιβλίου: | Επιχειρησιακή έρευνα για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων |
---|
Εκδότης: | Μπένου Γ. |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Οικονόμου, Γεώργιος Σ. (Συγγραφέας) Γεωργίου, Ανδρέας Κ. (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789608249806 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Ιανουάριος 2011 | Διαστάσεις: | 24x17 |
---|
Κατηγορίες: | Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία > Διοίκηση, Μάρκετινγκ, Λογιστική |

Βακαλούδη, Αναστασία Δ.
Η Αναστασία Βακαλούδη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει master και διδακτορικό δίπλωμα (Ph. D) στη Βυζαντινή Ιστορία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει παρακολουθήσει κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών Βυζαντινής Ιστορίας στο Ludwig Maximilians Universitat του Μονάχου και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακή εξειδίκευση επιμορφωτών στη Διδακτική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (πτυχές σχεδιασμού, ανάπτυξης, διδακτικής χρήσης εργαλείων ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι φιλόλογος, ασχολείται με τη Διδακτική και Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Υπολογιστικών και Δικτυακών Τεχνολογιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γνωρίζει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τις εξελίξεις στον επιστημονικό χώρο της Ιστορίας, αλλά και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και δρώμενα, σχετικά με τη Γλώσσα, το Θέατρο, την Προστασία του Περιβάλλοντος και τις Νέες Τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις δραστηριότητές της. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, έχει διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ερευνητικά προγράμματα Ιστορίας, και έχει διδάξει σε Επιμορφωτικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης το μάθημα της Ιστορίας σε καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.