Ημερολόγιο 2012: Oscar Wilde

Εκδότης:
Γκοβόστης
Έτος:
2011
ISBN:
9789604461660
Σελίδες:
384
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ημερολόγιο 2012: Oscar Wilde
Εκτός κυκλοφορίας
Ημερολόγιο 2012: Oscar Wilde
Χρονολόγιο

1854: Γέννηση του Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde στο Δουβλίνο.
1864: Φοίτηση στο Portora Royal School.
1871: Εισαγωγή στο Trinity College του Δουβλίνου.
1874-1879: Υποτροφία για το Magdalen College της Οξφόρδης. Περίοδος προσωπικής αναζήτησης και πάλης, γνωριμία με τους John Ruskin και Walter Pater, επιρροές από το ρωμαιοκαθολικισμό και τον τεκτονισμό. Ο Wilde διακρίνεται για τις επιδόσεις του στο Πανεπιστήμιο, καθώς και για το εκκεντρικό του ντύσιμο.
1878: Κερδίζει το βραβείο Newdigate για την ποιητική σύνθεσή του με τίτλο "Ραβέννα".
1881: Δημοσιεύει την πρώτη ποιητική συλλογή του "Ποιήματα".
1882: Σειρά διαλέξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με τεράστια επιτυχία. Ολοκληρώνει το πρώτο θεατρικό του έργο, "Βέρα", το οποίο δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής.
1883-1884: Δεύτερη σειρά διαλέξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ούτε το δεύτερο θεατρικό έργο του, "H Δούκισσα της Πάδουας", σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία.
1884: Παντρεύεται την Constance Lloyd, γόνο εύπορης ιρλανδικής οικογένειας. Μετακομίζουν σε μια καλλιτεχνική γειτονιά τού Λονδίνου, όπου ο Wilde χτίζει δυνατές φιλίες και περιστοιχίζεται από καλλιτέχνες.
1887-1889: Αναλαμβάνει την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού, Woman's World.
1888: Εκδίδει το έργο του "Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας και Άλλα Παραμύθια".
1889: Δημοσιεύει μια μελέτη για τα σονέτα του Shakespeare στο Blackwood's Magazine, "Το πορτραίτο του κυρίου W. Η.". Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, πολλά από τα σονέτα έχουν ως αποδέκτη κάποιον άντρα.
1890: Το "Πορτραίτο του Ντοριαν Γκρέι" δημοσιεύεται σε συνέχειες στο Lippincott's Magazine.
1891: Κυκλοφορούν πολλές μελέτες του και τρία βιβλία: "Στοχασμοί", "Το έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ" και το "Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι". Σε αυτά μπορεί κανείς να διακρίνει τις βαθιές φιλοσοφικές ανησυχίες του και τις επιρροές του από το ρεύμα του Αισθητισμού. Με το "Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι" ξεσπά μια δημόσια διαμάχη σχετικά με την ανηθικότητα του Wilde. Εκδίδει μια συλλογή ιστοριών, "Το σπίτι με τις ροδιές", και ανεβάζει τη "Δούκισσα της Πάδουας". Γνωρίζεται με τον Λόρδο Alfred Douglas και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια φιλία που θα αποβεί καταστροφική για τον Wilde.
1892: To θεατρικό του έργο "Η Βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμηρ" γνωρίζει τεράστια απήχηση. Την ίδια περίοδο γράφει στα γαλλικά τη "Σαλώμη". Δεν παίζεται στο θέατρο λόγω της σχετικής απαγόρευσης της εποχής για έργα στα οποία πρωταγωνιστούν βιβλικοί χαρακτήρες.
1893: Γνωρίζει καινούργια επιτυχία με το έργο "Μια γυναίκα χωρίς σημασία".
1894: H "Σαλώμη" εκδίδεται στα αγγλικά. Ο Wilde γράφει το έργο "Τι σημασία έχει να είναι κανείς σοβαρός".
1895: Ανεβαίνει το "Ένας Ιδανικός Σύζυγος" στο Haymarket Theatre και το "Τι σημασία έχει να είναι κανείς σοβαρός" στο St. James Theatre. O Wilde φτάνει στο απόγειο της επιτυχίας του. Λόγω της στενής σχέσης του με τον Douglas, όμως, πυκνώνουν οι κοινωνικές επικρίσεις και ο Wilde έρχεται σε ρήξη με τον πατέρα τού νεαρού λόρδου. Ο Wilde κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση, μα ακολούθως την αποσύρει. Αργότερα ο Wilde ενοχοποιείται και συλλαμβάνεται για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Του επιβάλλεται διετής ποινή καταναγκαστικής εργασίας. Ακολουθεί ο οικονομικός και ηθικός εξευτελισμός του.
1897: Στη φυλακή γράφει το De Profundis, ένα έργο βαθύτατα πνευματικό και εξομολογητικό. Δε δημοσιεύεται ολόκληρο παρά μόνο το 1962. Μετά την αποφυλάκισή του περνά τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποκομμένος από τον κοινωνικό περίγυρο.
1898: Δημοσιεύεται το πλέον γνωστό του ποίημα "Μπαλάντα της φυλακής του Ρήντινγκ", καθώς και δύο επιστολές του που είχε γράψει ενόσω ήταν στη φυλακή. Πεθαίνει η σύζυγός του.
1900: Ο Wilde πεθαίνει από μηνιγγίτιδα, αφού πρώτα ασπάζεται τον Καθολικισμό. Κηδεύεται στο Bagneaux.
Τίτλος βιβλίου:Ημερολόγιο 2012: Oscar Wilde
Εκδότης:Γκοβόστης
Συντελεστές βιβλίου:Beardsley, Aubrey (Εικονογράφος)
ISBN:9789604461660
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2011
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Γενικά Βιβλία > Ημερολόγια - Σημειωματάρια
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες