Η Πελοπόννησος

Χαρτογραφία και ιστορία: 16ος-18ος αιώνας
Εκδότης:
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Έτος:
2011
ISBN:
9789602504543
Σελίδες:
197
Εξώφυλλο:
Πανόδετο
Η Πελοπόννησος
Τιμή εκδότη:€42,00
Η τιμή μας: €37,80
στο καλάθι
Η Πελοπόννησος
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (18 Μαΐου έως 29 Οκτωβρίου 2006). Προκειμένου να αποδοθεί η πληρέστερη εικόνα της Πελοποννήσου, όπως την απαθανάτισαν οι χαρτογράφοι από τον 16ο ως τον 18ο αιώνα, το Αρχείο Χαρτογραφίας του ΜΙΕΤ συνεργάστηκε στενά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τον ιδιώτη συλλέκτη και μελετητή της ιστορίας της χαρτογραφίας της Πελοποννήσου κ. Αντώνη Τάντουλο.

Οι πολυάριθμοι χάρτες που συναπαρτίζουν τον Κατάλογο της Έκθεσης συνοδεύονται από ιστορικές πληροφορίες και επεξηγηματικά σχόλια. Η κατάταξή τους σε έξι επιμέρους ενότητες φωτίζει καλύτερα την εξέλιξη της χαρτογραφικής απεικόνισης της Πελοποννήσου στη διαδρομή του χρόνου. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης τρεις αξιόλογες ιστορικές μελέτες. Η πρώτη υπογράφεται από την Νάσια Γιακωβάκη ("Η Ελλάδα στην έντυπη ευρωπαϊκή χαρτογραφία"), η δεύτερη από τον Andrea Nanetti ("Βενετία και Πελοπόννησος") και η τρίτη από τον Γεώργιο Κ. Λιακόπουλο ("Η Πελοπόννησος κατά την πρώτη Οθωμανοκρατία, 1460-1688").

Όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Βίκτωρ Θ. Μελάς, η Πελοπόννησος είναι "μια περιοχή η οποία, για πολλούς λόγους, πάντα άσκησε μια ιδιαίτερη έλξη όχι μόνον σε αυτούς που την εποφθαλμιούσαν αλλά και στους χαρτογράφους όλων των εποχών". Είναι, εξάλλου, μαζί με την Αθήνα "η κοιτίδα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Σε καμιά άλλη περιοχή δεν συναντά κανείς τόσους φημισμένους τόπους. Φημισμένους και γνωστούς, αρχίζοντας από τη μυθολογία και καταλήγοντας στους ιστορικούς χρόνους". Αυτό το ένδοξο παρελθόν της, σε συνδυασμό με τον φυσικό της πλούτο, τη στρατηγική σημασία που της δίνει η γεωγραφική της θέση και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα εδάφη της, ήταν φυσικό να συγκεντρώνουν την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των χαρτογράφων της Δύσης. Η περίπτωση της Πελοποννήσου προσφέρεται θαυμάσια για να αναδειχθεί η ιδιαίτερη συμβολή της τέχνης της χαρτογραφίας στην ιστορική έρευνα.
Τίτλος βιβλίου:Η Πελοπόννησος
Υπότιτλος βιβλίου:Χαρτογραφία και ιστορία: 16ος-18ος αιώνας
Εκδότης:Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Γιακωβάκη Νάσια (Συγγραφέας)
Nanetti, Andrea (Συγγραφέας)
Λιακόπουλος, Γεώργιος Κ. (Συγγραφέας)
Τσελίκας, Αγαμέμνων (Συγγραφέας)
Καψάλης Διονύσης (Επιμελητής)
ISBN:9789602504543
Στοιχεία έκδοσης:Φεβρουάριος 2011
Σημείωση:Πρόλογος Βίκτωρ Θ. Μελάς.
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Ταξιδιωτικοί Οδηγοί - Χάρτες > Ελλάδα
Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Ιστορία > Ελληνική Ιστορία > Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες