Ανεμοθύελλα
Σε λίγο ένα δυνατό σφύριγμα έκανε τη Μαρίνα να τρέξει γεμάτη περιέργεια στο παράθυρο. Θεέ μου! Τι ήταν αυτό που έβλεπε. Ο αέρας φυσούσε με μανία, λες κι αγωνιζόταν να ξεριζώσει τα δέντρα της αυλής. Οι γλάστρες έπεσαν όλες κάτω κι έγιναν κομμάτια. Τα λουλούδια κόπηκαν και σκόρπισαν τα πέταλα τους. Τα φύλλα των δέντρων έγιναν παιχνίδι του ανέμου, ενώ τα κλωνάρια τους πάλευαν να κρατηθούν όρθια καθώς ο ανελέητος άνεμος τα λύγιζε και τα κουνούσε με δύναμη πέρα-δώθε. Μια αστραπή διέσχισε τον ουρανό και σχεδόν ταυτόχρονα ακούστηκε ένας δυνατός κεραυνός! Χαλασμός κόσμου! Η βροχή που ξέσπασε ξαφνικά συμπλήρωσε την εικόνα της καταστροφής.
Το βράδυ ο άνεμος επανήλθε ισχυρότερος, σφύριζε δυνατά, ανατριχιαστικά κι άρχισε ένα ατέλειωτο πάλεμα με τη βροχή, που κτυπούσε ανελέητα τα κεραμίδια του σπιτιού.
Το δωμάτιο της Μαρίνας φωτιζόταν κάθε τόσο από τι αστραπές και η καρδιά της έτρεμε κάθε φορά που άκουγε τις βροντές. Ένας δυνατός κεραυνός την έκανε να τρομάξει περισσότερο. Σκεπάστηκε με τα σκεπάσματα ως το κεφάλι.
Σε λίγο της φάνηκε ότι άκουσε βήματα. Μέσα σ' όλο εκείνο το χαλασμό δεν μπορούσε ν' ακούσει καλά. Κάποιος άνοιξε, μπήκε μέσα και την πλησίασε. Ένα χέρι άγγιξε το σκέπασμα της.
Τι να συνέβηκε άραγε στη Μαρίνα εκείνο το φοβερό βράδυ της ανεμοθύελλας;

Καψής, Γιάννης Π., 1929-2017
Ο Γιάννης Π. Καψής, δημοσιογράφος και πολιτικός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929, αλλά οι ρίζες του, που φτάνουν στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, τον έκαναν να νιώθει από μικρός σαν γέννημα θρέμμα της Μικρασίας. Η αγάπη του αυτή εκδηλώθηκε με το πρώτο του βιβλίο, "Χαμένες πατρίδες", που εκδόθηκε το 1960 και έκτοτε επανεκδόθηκε σε αλλεπάλληλες εκδόσεις, έχοντας πλησιάσει τις 100.000 αντίτυπα. Ακολούθησε αργότερα "H μαύρη βίβλος", μια συγκλονιστική συλλογή των καταθέσεων των θυμάτων της Καταστροφής. Τα μυθιστορήματά του "Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη" και "Τα σμυρνέικα τραγούδια" δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της πιο τραγικής σελίδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του, μπήκε από την εφηβική ηλικία στη δημοσιογραφία και, ξεκινώντας από βοηθός αστυνομικού ρεπόρτερ, ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, δοκίμασε για λίγο τη δικηγορία ως ασκούμενος, αλλά δεν τον τράβηξε. Αφιερώθηκε αποκλειστικά στη δημοσιογραφία, και το 1958 ανέλαβε αρχισυντάκτης του Έθνους μέχρι το 1970, οπότε καταδικάστηκε από το στρατοδικείο της χούντας. Ταυτόχρονα εργαζόταν ως βοηθός ανταποκριτής του Time. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στο "Βήμα" και στη συνέχεια ως διευθυντής στον "Ταχυδρόμο". Επιστρέφοντας από το Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα". Τον Απρίλη του 1982 ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών και αργότερα υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, έως τον Ιούλιο του 1989.
Έφυγε από τη ζωή στις 13 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 88 ετών.