Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου

Η σωβινιστική πρόκληση
Εκδότης:
Επιφανίου
Έτος:
2010
ISBN:
9789963685455
Σελίδες:
619
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου
Τιμή εκδότη:€35,33
Η τιμή μας: €33,56
Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου
Τα παραδοσιακά τοπωνύμια ενός τόπου είναι οι βουβοί, αλλά λαλίστατοι, οι ειλικρινείς και αξιόπιστοι μάρτυρες της Ιστορίας του. Με τη μελέτη των τοπωνυμίων, και μόνον, αναπαρίσταται έγκυρα και εμπεριστατωμένα ολόκληρο το παρελθόν. Η ίδρυση πόλεων και συνοικισμών, η φυλετική προέλευση των οικιστών, η τοπογραφία και γεωμορφολογία ενός πολίσματος, τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, που έλαβαν χώραν εκεί, η κοινωνική διάρθρωση, η οικονομική και παραγωγική δομή του συστήματος, η πολιτιστική ανάπτυξη και κάθε τι άλλο, που σχετίζεται με έναν χώρο, μπορούν να εξαχθούν από τα ονόματα, τα τοπωνύμια και τα μικροτοπωνύμια του.
Η παράνομη, αυθαίρετη, και βίαιη μετονομασία τοπωνυμίων από τους ποικίλους καταχραστές αλλοτρίιον αγαθών, επιδρομείς, εισβολείς, κατακτητές, αποικιοκράτες κ.τ.λ., δεν είναι πράξη δευτερεύουσας σημασίας, αλλά βαρβαρισμός και επαχθές έγκλημα, το οποίο δεν σκοτώνει ανθρώπους, πράττει όμως κάτι χειρότερο, σβήνει και διαγράφει αυτήν τούτην την συμμετοχή τους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, ακυρώνει την ίδιαν την ζωήν τους, εξαφανίζει την ύπαρξη τους.
Οι μετονομασίες των κατακτητών είναι έργο του δικαίου της λόγχης και έχουν ως μόνο στεφάνι δόξας, αυτό που κατασκευάζεται με τα κρίματα του πολέμου, γι' αυτό δικαίως ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο θεωρούν τις παράνομες μετονομασίες ως έγκλημα.
Οι Τούρκοι κατακτητές, σιγούσης ολόκληρης της ανθρωπότητας, εισέβαλαν στην Κύπρο και αδίστακτα προέβησαν σε μετονομασίες χιλιάδων ενδωνύμων: ονόματα πόλεων καί χωριών, τοπωνύμια, μικροτοπωνύμια, οδώνυμα κ.τ.λ.
Οι Έλληνες της Κύπρου, καθώς και οι Τουρκοκύπριοι, πρέπει να αγωνισθούν σθεναρώς, για την επαναφορά και αποκατάσταση των ενδωνύμων μας. Είναι κι αυτά μέρος του «Δεν ξεχνώ» και του «Μακροχρόνιου Αγώνα» επιστροφής. Πρέπει αποφασιστικά να απαιτήσουν από την πολιτική και κομματική τους ηγεσία την αναγραφή του θέματος των τοπωνυμίων στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού, και στον αγώνα για την επιστροφή των παραδοσιακών-ιστορικών μας τοπωνυμίων.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να έλθουν αρωγοί στην προσπάθεια αναίρεσης των τουρκικών μετονομασιών και στην επαναφορά των τοπωνυμίων μας. Η προστασία του ιστορικού μας πολιτισμού είναι ισοδύναμη με την προστασία της ζωής μας.
Τίτλος βιβλίου:Ο εκτουρκισμός των τοπωνυμίων της Κύπρου
Υπότιτλος βιβλίου:Η σωβινιστική πρόκληση
Εκδότης:Επιφανίου
Συντελεστές βιβλίου:Μακρίδης, Ανδρέας Α. (Συγγραφέας)
ISBN:9789963685455
Στοιχεία έκδοσης:Ιούνιος 2010
Κατηγορίες:Ιστορία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες