Σχολικός τραμπουκισμός

Εκδότης:
Σάκκουλας Αντ. Ν.
Έτος:
2011
ISBN:
9789601524498
Σελίδες:
280
Σχολικός τραμπουκισμός
Εκτός κυκλοφορίας
Σχολικός τραμπουκισμός
Το πρόβλημα της οργανωμένης σχολικής βίας, παρά την αναμφισβήτητη πρακτική του σπουδαιότητα για την εμπέδωση μιας ομαλής σχολικής ζωής, χωρίς δηλ. ακραίες αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών (αλλά και καθηγητών με μαθητές!), δεν απασχόλησε τους επιστήμονες της χώρας μας κατά συστηματικό τρόπο, παρά μόνον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ίσως και διότι τότε ακριβώς αυτό το πρόβλημα άρχισε να προσλαμβάνεται από την κοινωνία μας και την επιστημονική μας κοινότητα ως σοβαρό και άξιο βαθύτερης ανάλυσης.
Έκτοτε είναι γεγονός ότι διενεργήθηκαν πρωτοποριακές έρευνες από ομάδες εκπαιδευτικών ή και εγκληματολόγων (μία από αυτές, μάλιστα, διεξήχθη από μέλη του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών για την ομαδική σχολική παραβατικότητα: περ. "Ποινικός Λόγος" 2004, 461 - 474 και "Ποινικά Χρονικά" ΝΘ' 2009, 865 - 871: 868) και έγιναν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις σε συνέδρια ή σε άλλες ερευνητικές ομάδες εργασίας για τη σχολική βία και για τον λεγόμενο "σχολικό τραμπουκισμό" (bullying), όπως π.χ. από την Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κ. Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Θεόδωρου Θάνου. Ωστόσο, έλλειπε έως τώρα μία ολοκληρωμένη ελληνική μονογραφία για το θέμα. Το βιβλιογραφικό αυτό κενό έρχεται να καλύψει η ανά χείρας μελέτη.
Σε αυτήν επιχειρείται αναλυτική παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου γύρω από το οποίο έχει δομηθεί η έννοια του σχολικού τραμπουκισμού (bullying), της φαινομενολογίας και των επιπτώσεών του, καθώς και επισήμανση πολιτικών για την πρόληψή του σύμφωνα με τη λεγόμενη ολιστική σχολική προσέγγιση. Βασικό χαρακτηριστικό της παρούσας μελέτης είναι το ότι, αν και ο συγγραφέας παρουσιάζει απόψεις και πολιτικές οι οποίες αναφέρονται ή εφαρμόζονται στο εξωτερικό, η κριτική και οι προτάσεις που διατυπώνει έχουν προσαρμοσθεί στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, με γνώμονα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.
Τίτλος βιβλίου:Σχολικός τραμπουκισμός
Εκδότης:Σάκκουλας Αντ. Ν.
Συντελεστές βιβλίου:Σπυρόπουλος, Φώτης (Συγγραφέας)
Κουράκης, Νέστωρ Ε. (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789601524498
Σειρά εκδότη:Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2011
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες