Περί τυφλότητας και άλλων δεινών

Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2011
ISBN:
9789601641126
Σελίδες:
370
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Περί τυφλότητας και άλλων δεινών
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Περί τυφλότητας και άλλων δεινών
Ο μύθος του Οιδίποδα είναι ένας καταστατικός μύθος του δυτικού κόσμου. Από τον τραγικό ήρωα του Σοφοκλή, έως τον "Οιδίποδα" του Βολταίρου, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα του Φρόιντ, τον Oedipus Rex του Στραβίνσκι (σε λιμπρέτο Κοκτώ), τον "Οιδιποδα" του Παζολίνι, τον εξεγεργσιακό αντι-Οιδιποδα των Ντελέζ-Γκουαταρί, ακόμη και την παρώδηση του διάσημου ερμηνευτή αινιγμάτων στις ταινίες του Γούντι Άλεν, όλα επιβεβαιώνουν τη μακρά, ανεξάντλητη και πολύσημη διαδρομή του πολύπαθου αρχέτυπου ήρωα στη γραφή, στην τέχνη, στην πολιτική, στον στοχασμό.

Αυτό ήταν το πλαίσιο γραφής του "Hotel Οιδίπους", όπου για πέμπτη συνεχή χρονιά το "Hotel - Ένοικοι Γραφής" συσπείρωσε πρωτοφανέρωτες και αξιόλογες πεζογραφικές φωνές. Σ' αυτόν τον πανελλήνιο θεματικό διαγωνισμό συνέδραμαν οι πεζογράφοι Νίκος Δαββέτας, Ασημένια Σαράφη, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης και Νατάσσα Μπλάτσιου (η νικήτρια του "Hotel Zoo"), οι οποίοι όχι μόνο έγραψαν από ένα διήγημα, παράλληλα έκριναν και διέκριναν τα διηγήματα της βραχείας λίστας (Δήμητρα Διδαγγέλου, Αλέξης Ευσταθόπουλος, Κίμων Θεοδώρου, Κατερίνα Κοντοπούλου, Νάγια Κουτρουμάνη, Αλεξάνδρα Μαραγκοπούλου, Αλεξάνδρα Μέζα, Νίκος Ξένιος, Αντώνης Πέρης, Ιωάννα Ράπτη, Δημήτριος Σιώκης, Μαρία - Ιωάννα Στεφάνου), από τα οποία προέκυψαν και τα έξι επικρατέστερα διηγήματα του ανά χείρας τόμου.

Το όλο εγχείρημα φώτισε από θεωρητική σκοπιά ο νεοελληνιστής και πανεπιστημιακός Bart Soethaert, ο οποίος και παρουσιάζει τα δέκα κείμενα του "Περί τυφλότητος και άλλων δεινών" αρθρωμένα ως άτυπη συλλογή διηγημάτων (αρχίζοντας από τη φετινή νικήτρια Αλεξάνδρα Μέξα).
Τίτλος βιβλίου:Περί τυφλότητας και άλλων δεινών
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Μπλάτσιου, Νατάσσα (Συγγραφέας)
Δαββέτας, Νίκος Γ. (Συγγραφέας)
Μαραγκοπούλου, Αλεξάνδρα (Συγγραφέας)
Σιώκης, Δημήτριος (Συγγραφέας)
Τζαμιώτης, Κωνσταντίνος Δ. (Συγγραφέας)
Θεοδώρου, Κίμων (Συγγραφέας)
Πέρης, Αντώνης (Συγγραφέας)
Ράπτη, Ιωάννα (Συγγραφέας)
Σαράφη, Ασημένια (Συγγραφέας)
Μέξα, Αλεξάνδρα (Συγγραφέας)
Φάις, Μισέλ (Επιμελητής)
ISBN:9789601641126
Σειρά εκδότη:Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Στοιχεία έκδοσης:Απρίλιος 2011
Ηλικίες:
Σημείωση:Πρόλογος: Bart Soethaert.
Κατηγορίες:Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες