Σύγχρονη εικαστική ματιά
Το συγκεκριμένο σύγγραμμα προορίζεται για τους αναγνώστες που θέλουν να προσανατολιστούν για πρώτη φορά στον παράξενο, αλλά ιδιαίτερα συναρπαστικό χώρο της τέχνης. Στόχος του είναι να προσφέρει στον αρχάριο μια γενική εποπτεία, τολμώντας όμως ταυτόχρονα να εμβαθύνει σε θέματα ιστορίας και αισθητικής χωρίς να του δημιουργεί σύγχυση. Γράφοντάς το, είχα στο μυαλό μου κυρίως τους νέους σπουδαστές, που έχουν μόλις ανακαλύψει τον κόσμο της τέχνης. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι τα βιβλία για νέους πρέπει να διαφοροποιούνται σε σχέση με αυτά των ενηλίκων -εκτός από ένα σημείο, ότι έχουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις των πιο αυστηρών κριτών, εκείνων που χωρίς ενδοιασμούς είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εντοπίσουν και να καταγγείλουν το επιτηδευμένο και το ψεύτικο. Στη διάρκεια της ερευνητικής μου δραστηριότητας, γνωρίζω καλά ότι αυτά αποτελούν τα πραγματικά ψεγάδια που οδηγούν τον αναγνώστη στην καχυποψία και στην εύκολη απόρριψη.
[...] Σκοπός του βιβλίου μου είναι να φωτίσει την κρίση του αναγνώστη όχι με συναρπαστικές περιγραφές, αλλά με ουσιαστικές παρατηρήσεις πάνω στις πιθανές προθέσεις του καλλιτέχνη τη στιγμή της δημιουργίας. [...]
(από τον πρόλογο της συγγραφέως)

Russell, Bertrand, 1872-1970
Βρετανός φιλόσοφος (1872-1970). Γεννήθηκε κοντά στις όχθες του Wye. Έπειτα από πολύ καλές σπουδές έγινε καθηγητής στο Τρίνιτυ Κόλλετζ του Καίμπριτζ και μέλος της Βασιλικής Εταιρίας το 1909. Το 1916 παραιτήθηκε από τη θέση του καθηγητή· αιτία ήταν οι ειρηνόφιλες ιδέες του. Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε στη Ρωσία και την Κίνα, όπου και διηύθυνε ιδιωτική σχολή (1927-1932). Επίσης δίδαξε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Στο Καίμπριτζ ξαναγύρισε το 1944 και ανέλαβε πάλι τα καθήκοντα του καθηγητή. Κατά τη διαδρομή ενός μακροχρόνιου σταδίου δράσης, που επισφραγίστηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1950 και το βρετανικό παράσημο του Τάγματος Αξίας, ο Ράσσελ και ως μαθηματικός και ως φιλόσοφος και ως κοινωνιολόγος μας έδωσε ένα ογκώδες έργο. Σ' αυτό ανήκουν τα έργα: "Principia Mathematica" (1903), "Τα προβλήματα της φιλοσοφίας" (1912), "Οι γνώσεις μας για τον εξωτερικό κόσμο και οι επιστημονικές μέθοδοι" (1914), "Ο δρόμος προς την ελευθερία: Σοσιαλισμός,αναρχία και συνδικαλισμός" (1918), "Μυστικισμός και λογική" (1918), "Μπολσεβικισμός" (1940), "Γάμος και ηθική" (1929), "Η κατάκτηση της ευτυχίας" (1930), "Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας" (1946) κ.ά. Υποστηρικτής της γυναικείας χειραφέτησης και της παροχής ψήφου στις γυναίκες, ο φιλόσοφος της ειρήνης είδε την ανθρωπότητα σαν ενιαίο σύνολο και τάχθηκε κατά του ναζισμού που τον πολέμησε στον Β παγκόσμιο πόλεμο, γράφοντας φοβερές σελίδες εναντίον του. Ο Ράσσελ έθεσε το κύρος του στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης και τάχθηκε κατά της ατομικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Πίστεψε στον άνθρωπο, γι' αυτό και μέσα στο έργο του διακρίνεται η αισιοδοξία του για το μέλλον. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1970.