Αυτοματοποίηση στην τοπική αυτοδιοίκηση
Τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού εκχωρούνται από την πολιτεία αρμοδιότητες με τις ανάλογες υποχρεώσεις. Παράλληλα, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Ο.Τ.Α. να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Μία λύση κατά την γνώμη των συγγραφέων, είναι η αύξηση των ιδίων πόρων και η μείωση δαπανών των Ο.Τ.Α. με την εφαρμογή ορθολογικής και αυτοματοποιημένης διαχείρισης σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του φορέα.
Αυτοματοποιημένη διαχείριση σημαίνει:
α) Πλήρης καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης δηλαδή, ανθρωπογενές περιβάλλον, χωρικά και περιγραφικά δεδομένα, διασύνδεση σχέσεων
β) Στόχοι, αλγόριθμοι υλοποίησης, εναλλακτικά σενάρια.
γ) Υπολογισμός των βέλτιστων για τους Ο.Τ.Α. λύσεων.
Σημαντική συμβολή για την εφαρμογή αυτοματοποιημένων λύσεων έχουν οι τοπογράφοι μηχανικοί σε όλα τα στάδια, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τοπογραφίας, φωτογραμμετρίας, τηλεπισκόπισης, των G.P.S. των βάσεων δεδομένων κ.λ.π. και οι γεωπληροφορικοί για τον υπολογισμό των βέλτιστων λύσεων χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των G.I.S. και του προγραμματισμού.
Στο βιβλίο υποδεικνύονται πως θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά και δίνονται παραδείγματα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες, για τις κύριες αρμοδιότητες ενός Ο.Τ.Α.

Δουλαβέρας, Αριστείδης Ν.
Ο Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας είναι Επίκ. Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Γκούρα Κορινθίας το 1949. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1972) και αριστούχος διδάκτορας στη Λαογραφία της ίδιας σχολής (1988). Το 1984 μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του ΥΠΕΠΘ στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής, διευθυντής γυμνασίου, μεταλυκειακού κέντρου, λυκείου και ως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων. Διετέλεσε, εξάλλου, αναπληρωτής διευθυντής στο ΠΕΚ (Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο) Πάτρας και διευθυντής ΠΕΚ Τρίπολης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τη λαογραφία, τα αρχαία και τα νέα ελληνικά. Πολλά άρθρα και βιβλιοκρισίες του βρίσκονται σε διάφορα λαογραφικά και εκπαιδευτικά περιοδικά. Έχει επίσης λάβει μέρος με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις και ομιλίες, ενώ είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.