Δειπνοσοφισταί
Τι είναι οι "δειπνοσοφιστές"; Καλεσμένοι όλοι, εικοσιεννιά συνολικά πρόσωπα, στο ευφορικό τραπέζι του πλούσιου Ρωμαίου Λαρήνσιου, εκπρόσωποι της τέχνης και της διανόησης της εποχής: ποιητές, γραμματικοί, φιλόσοφοι, νομικοί, ρήτορες,μουσικοί, γιατροί. Ξέρουν πολύ καλά την τέχνη του ο καθένας, περισσότερο όμως ξέρουν τα μυστικά της ευζωίας και τα παραθέτουν στις κουβέντες τους του τραπεζιού-γεύση μιας συναρπαστικής κοινωνικότητας, που εκδιπλώνεται με την ομορφιά της άνετης πρακτικής γνώσης της καθημερινής ζωής.
Στο θεατροποιημένο σκηνικό, σε ζωηρά αισιόδοξα ενσταντανέ, οι χαρισματικοί συνδαιτημόνες, θα μετατρέψουν την εξωστρεφή χειρονομία της γαστριμαργικής απόλαυσης σε διανοητικό θησαύρισμα μιας διαχρονικής εμπειρικής σοφίας της ζωής: όλα τα είδη των κρασιών-αναφέρονται και της Λευκάδας- από όλα τα μέρη του κόσμου, οι ποικιλίες των σταφυλιών, οι καλές και οι κακές ποικιλίες των νερών και οι ιδιότητές τους, εκλεκτά φαγητά και οι συνταγές τους, οι ευεργετικές ή οι ενάντιες ιδιότητες που έχουν όλοι οι καρποί της γης: δαμάσκηνα, κεράσια, σκάμνα, καρύδια, μύγδαλα, ρεβίθια, λούπινα, φασόλια, ελιές, κουκουνάρια, αυγά, κολοκύθια, μανιτάρια, τρούφες, τσουκνίδα, σπαράγγια, σαλιγκάρια, βολβοί-τα πουλιά: τσίχλες, συκοφάγοι, σπίνοι, κοτσύφια, σπουργίτια. Και τα χοιρινά μυαλά, το λάδι, το ξίδι, τα πεπόνια, τα μαρούλια, οι αγκινάρες. Ακόμα και οι διάσημοι λαίμαργοι της ιστορίας, μαζί με ανέκδοτα, άγνωστους στίχους γνωστών και άγνωστων ποιητών που διακινούν και τεκμηριώνουν την απίστευτη αυτή πανδαισία της ζωής, τα universalia της λαϊκής ιατρικής και την κοσμικότητα της εξαστισμένης καταναλωτικής κουλτούρας μέχρι το δεύτερο μεταχριστιανικό αιώνα.
Εξωτικό κάτοπτρο της παγκοσμιοποιημένης διατροφικής πληθωρικότητας της δικής μας εποχής, το έργο του Αθήναιου, στη μεταγραμμένη αυθεντικότητα της σύγχρονής μας γλώσσας από το γνωστό λαογράφο και μεταφραστή Πανταζή Κοντομίχη, έρχεται να μας καταπλήξει με τον άφθαστο πλούτο της συσσωρευμένης παγκόσμιας γνώσης και να δείξει την πληκτική επανάληψή της στην ολοένα αυξανόμενη γαστριμαργική βιβλιογραφία της εποχής μας.
Η εμπειρία ανάγνωσης του βιβλίου προσφέρει την πολυεπίπεδη εμπειρία μιας «αγωγής της ζωής», στηριγμένης στην αμετακίνητη διαχρονία τής λόγιας και λαϊκής σκέψης.

Δόικος Παναγιώτης Ο.
Ο Παναγιώτης Ο. Δόικος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από τη Δυτική Μακεδονία και τη Μικρά Ασία. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne της Γαλλίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφική, Παιδαγωγική και Διεπιστημονική Ανθρωπολογία» του Α.Π.Θ. και του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του ιδίου Πανεπιστημίου. Έλαβε μέρος ως ομιλητής σε φιλοσοφικά συνέδρια και σε διεπιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε φιλοσοφικά και επιστημονικά περιοδικά. Οι εργασίες του κινούνται στα πεδία της οντολογίας, της αισθητικής και της γνωσιολογίας. Εισηγείται τη θεωρία της Στοχαστικής Φαντασίας. Έχει εισαγάγει τη Φιλοσοφία του Κινηματογράφου στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Έχει ήδη εκδώσει έντεκα φιλοσοφικά βιβλία. Ο Παναγιώτης Δόικος είναι ποιητής. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές. Από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 διδάσκει -για πρώτη φορά στο ελληνικό πανεπιστήμιο- τη φιλοσοφική θεωρία του Μίκη Θεοδωράκη για τη Συμπαντική Αρμονία. Η μελέτη του Η λογική των μορφών στον κινηματογράφο του Orson Welles προκρίθηκε στη βραχεία λίστα των πέντε υποψηφίων για το κρατικό βραβείο Δοκιμίου (2007).
(Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2023)