Το προτεκτοράτο

Πώς τα κόμματα χρεοκόπησαν την Ελλάδα
Εκδότης:
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος:
2010
ISBN:
9789601422800
Σελίδες:
220
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Το προτεκτοράτο
Τιμή εκδότη:€15,07
Η τιμή μας: €13,56
στο καλάθι
Το προτεκτοράτο
Το Μνημόνιο των 135 δισ. ευρώ, που συνήψε η κυβέρνησις Γ. Α. Παπανδρέου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάιον του 2010, έθεσεν ουσιαστικώς την Ελλάδα υπό πλήρη και αυστηρά αμερικανοευρωπαϊκή κηδεμονία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει η χώρα την εθνική της ανεξαρτησία. Τα μισά χρόνια της νεωτέρας ιστορίας του το ελληνικό κράτος ευρίσκετο εις κατάστασιν αμέσου ή εμμέσου στάσεως εξωτερικών πληρωμών. Ποτέ, όμως, εσωτερικής χρεοκοπίας, όπως την τελευταία ­οκταετία.

Η χώρα χρεοκόπησε αφ' ότου εγκατέλειψε το εθνικό της νόμισμα, την δραχμή, το 2002, και απεδέχθη το ευρώ (δηλαδή το γερμανικό μάρκο στην ισοτιμία των 170 δραχμών). Έκτοτε, ενώ έχασε το 35% της ­ανταγωνιστικότητος, η χώρα εδανείσθη άνω των 250 δισ. ευρώ, με ­αποτέλεσμα το συνολικό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) να φθάσει τα 442 δισ. ευρώ, ήτοι το 192% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος του 2009.

Ολόκληρο το ελληνικό χρέος οφείλεται τώρα προς το εξωτερικό. Στα ύψη που έχει φθάσει είναι αδιατήρητον, ακόμη κι εάν περικοπεί (haircut) κατά 50%. Υπό συνθήκας συρρικνώσεως του εθνικού εισοδήματος δεν παράγονται πόροι 75 δισ. ευρώ ετησίως, αναγκαίοι διά την εξυπηρέτησι του εξωτερικού χρέους. Συνεπώς, χρειάζεται η αναδιαπραγμάτευσις της εξοφλήσεως του χρέους με τους ξένους πιστωτές, εις βάθος μιας 35ετίας, με επαναφορά της δραχμής και ανάκτησι της ­εθνικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή της χαμένης εθνικής κυριαρχίας.

Μόνον έτσι θ' αποφευχθούν η εκτεταμένη ανεργία, η εθνοφθόρος μετανάστευσις και η κοινωνική σύγκρουσις.
Τίτλος βιβλίου:Το προτεκτοράτο
Υπότιτλος βιβλίου:Πώς τα κόμματα χρεοκόπησαν την Ελλάδα
Εκδότης:Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Συντελεστές βιβλίου:Κόλμερ, Κωνσταντίνος (Συγγραφέας)
ISBN:9789601422800
Σειρά εκδότη:Πολιτική
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2010
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Οικονομία
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες