Δικαίωμα αντίστασης και πολιτική ανυπακοή

Νομιμοποίηση κατά νομιμότητας
Εκδότης:
Κριτική
Έτος:
2010
ISBN:
9789602186954
Σελίδες:
480
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Δικαίωμα αντίστασης και πολιτική ανυπακοή
Τιμή εκδότη:€27,87
Η τιμή μας: €25,08
Δικαίωμα αντίστασης και πολιτική ανυπακοή
Νομιμοποιείται η ανυπακοή σε ένα καθεστώς δημοκρατικό;

Τα φαινόμενα αντίστασης και ανυπακοής παραπέμπουν στην επιθυμία των ανθρώπων να ζήσουν διαφορετικά, να διεκδικήσουν το άγνωστο τμήμα της πραγματικότητας που λείπει πάντα για την ολοκλήρωση της ατομικής και συλλογικής τους υπόστασης. Στη μετανεωτερική εποχή, την εποχή υπέρβασης του κατεστημένου και της παράδοσης, η αντίσταση και η ανυπακοή αναζητούν μια μη περιγράψιμη και επομένως μια πιο ρεαλιστική ίσως ουτοπία. Ή, για να εκφραστούμε διαφορετικά, σε μια περίοδο γενικευμένης αμφιβολίας απέναντι στους αντιπροσωπευτικούς μηχανισμούς της παραδοσιακής δημοκρατίας, αντί για την απόπειρα αναζωπύρωσης μιας αδύνατης εμπιστοσύνης, είναι μάλλον σοφότερο και αποτελεσματικότερο να οργανωθεί έλλογα το κύμα δυσπιστίας του οποίου αντίσταση και πολιτική ανυπακοή αποτελούν τις σημαντικότερες εκφάνσεις.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας, με αφετηρία τα ομηρικά έπη, παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη των συνεχών επί τριάντα περίπου αιώνες συγκρούσεων και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ουσιαστικά ερωτήματα που τις συνοδεύουν, όπως η διάκριση μεταξύ νομιμότητας και νομιμοποίησης, το χάσμα ανάμεσα στη νομοθεσία της κατεστημένης εξουσίας και στα ατομικά ή συλλογικά δικαιώματα των πολιτών, ο ρόλος των δημόσιων λειτουργών, το νόημα του δικαίου και της δικαιοσύνης.

Το βιβλίο απευθύνεται σε διδάσκοντες και σπουδαστές της φιλοσοφίας του δικαίου και των πολιτικών επιστημών αλλά και σε κάθε ενημερωμένο πολίτη.
Τίτλος βιβλίου:Δικαίωμα αντίστασης και πολιτική ανυπακοή
Υπότιτλος βιβλίου:Νομιμοποίηση κατά νομιμότητας
Εκδότης:Κριτική
Συντελεστές βιβλίου:Γιαταγάνας Ξενοφών Α. (Συγγραφέας)
ISBN:9789602186954
Σειρά εκδότη:Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2010
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες