Κριτήριο αξιολόγησης των γνώσεων για τον γραπτό λόγο

Για παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών: Στάθμιση του κριτηρίου "Concepts About Print"
Εκδότης:
Ελληνικά Γράμματα
Έτος:
2008
ISBN:
9789601902531
Σελίδες:
88
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Κριτήριο αξιολόγησης των γνώσεων για τον γραπτό λόγο
Εκτός κυκλοφορίας
Κριτήριο αξιολόγησης των γνώσεων για τον γραπτό λόγο
Το "Κριτήριο αξιολόγησης των γνώσεων για τον γραπτό λόγο" είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο το οποίο βοηθά τους/τις εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς να παρατηρούν και να καταγράφουν με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο τι γνωρίζουν τα παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών για τις έννοιες και τους κανόνες που διέπουν τον γραπτό λόγο. Συγκεκριμένα, το κριτήριο αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χειρίζονται τα βιβλία, την ικανότητά τους να γνωρίζουν τη φορά της ανάγνωσης και να κατανοούν ότι διαβάζεται το κείμενο και όχι η εικόνα, τις γνώσεις τους σχετικά με την έννοια της λέξης και των γραμμάτων, καθώς και τις γνώσεις τους σχετικά με τη διάταξη του κειμένου, τη σειρά των λέξεων στο κείμενο, τη διάταξη των γραμμάτων στις λέξεις και τη στίξη.

Η αξία του κριτηρίου αυτού έγκειται στην καινοτομία της διαδικασίας αξιολόγησης. Καθώς ο ενήλικος διαβάζει στο παιδί μία από τις δύο ιστορίες που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο εκείνο παρακολουθεί το κείμενο και του υποβάλλει ερωτήσεις για να διαπιστώσει τις γνώσεις του για τον γραπτό λόγο. Η αξιολόγηση δηλαδή του παιδιού πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας αυθεντικής, αναπτυξιακά κατάλληλης και ευχάριστης δραστηριότητας της καθημερινής ζωής των μικρών παιδιών, όπως είναι η ανάγνωση μιας ιστορίας.

Η πρωτότυπη μορφή του κριτηρίου έχει δημιουργηθεί στη Νέα Ζηλανδία με σκοπό να αξιολογεί αγγλόφωνα παιδιά και έχει μεταφραστεί σε πολλές άλλες γλώσσες του κόσμου. Η έλλειψη στην Ελλάδα παρόμοιων εργαλείων για την αξιολόγηση ελληνόφωνων παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας κατέστησε αναγκαία τη στάθμιση αυτού του κριτηρίου και στη χώρα μας. Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζεται η διαδικασία και τα αποτελέσματα της στάθμισης του κριτηρίου στον ελληνικό πληθυσμό και παρέχονται οι οδηγίες για τη χορήγηση του στα μικρά παιδιά.

Ένα ιδιαίτερο χρήσιμο βοήθημα για όσες και όσους εκπαιδεύουν παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και για όλους όσοι ερευνούν θέματα σχετικά με την κατάκτηση του γραπτού λόγου από τα μικρά παιδιά.







Τίτλος βιβλίου:Κριτήριο αξιολόγησης των γνώσεων για τον γραπτό λόγο
Υπότιτλος βιβλίου:Για παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών: Στάθμιση του κριτηρίου "Concepts About Print"
Περιέχει:Τα παραμύθια: "Μια ηλιόλουστη μέρα...: Βασισμένο στο "No Shoes" της Marie M. Clay" (ISBN 960-19-0275-3), "Το φεγγάρι χάθηκε: Βασισμένο στο "Follow me moon" της Marie M. Clay" (ISBN 960-19-0276-0)
Εκδότης:Ελληνικά Γράμματα
Συντελεστές βιβλίου:Τάφα, Ευφημία (Συγγραφέας)
Clay, Marie M. (Συγγραφέας)
Τάφα, Ευφημία (Μεταφραστής)
ISBN:9789601902531
Στοιχεία έκδοσης:Σεπτέμβριος 2008
Σημείωση:Πρόλογος: Mary Anne Doyle, Ph. D., σύμβουλος εκδόσεων, Marie Clay Literacy Trust, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Connecticut.
Κατηγορίες:Εκπαίδευση > Προσχολικά
Επιστήμες > Θεωρητικές > Παιδαγωγική
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες