Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως

Εκδότης:
Μυγδονία
Έτος:
2010
ISBN:
9789609951609
Σελίδες:
281
Εξώφυλλο:
Σκληρό
Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
Εξαντλημένο από τον εκδότη
Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
[...] Η ιδιαιτερότητα του λευκώματος έγκειται στην αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και του εντοίχιου διακόσμου. Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τον αγιογράφο, να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί η πορεία του έργου: οι λεπτομέρειες και προβληματισμοί για σχεδιαστικές, χρωματικές, θεολογικές και πρακτικές επιλογές που σηματοδοτούν το έργο. Τόσο ο ειδικός επιστήμονας όσο και ο απλός αναγνώστης μπορούν να λάβουν πληροφορίες χρήσιμες αλλά και ωφέλιμες.

Το βιβλίο-λεύκωμα περιλαμβάνει επτά κείμενα επιστημόνων και ειδικών, που ασχολήθηκαν με την ανέγερση και διακόσμηση του ναού. Ο 'Αλκης Ράπτης, αρχιτέκτονας του ναού, καταθέτει τις αιτίες και τους προβληματισμούς που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική λύση. Ο Γιώργος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής βυζαντινής τέχνης Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, περιγράφει το εικονογραφικό πρόγραμμα και τους λόγους για τους οποίους το επέλεξε. Ο Σταύρος Κατσαρώνας, υπεύθυνος των ικριωμάτων για την αγιογράφηση, εξηγεί την ιδιαιτερότητα του έργου του. Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, αγιογράφος-βυζαντινολόγος, εκθέτει με περισσή επάρκεια όλα τα τεχνοτροπικά θέματα που τον απασχόλησαν στο έργο του. Ο υπογραφόμενος, αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, φιλόλογος-θεολόγος, αναλύω θεολογικά σε επτά κεφάλαια τις τοιχογραφίες του Ναού. Στο τέλος, αναδημοσιεύεται ένα άρθρο του Ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Δημητρίου Τριανταφυλλόπουλου, το οποίο απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την τέχνη της αγιογραφίας. Επίσης, επειδή τον Ιανουάριο του 2010 έγινε μία καταγγελία στην Ιερά Σύνοδο για ορισμένα διακοσμητικά κυρίως ζωγραφικά θέματα, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμπεριληφθεί ως επίμετρο στον παρόντα τόμο το άπαντητικό υπόμνημα του Κωνσταντίνου Βαφειάδη συνοδευόμενο από σχετικό εποπτικό υλικό.

Οι φωτογραφίες που κοσμούν το λεύκωμα ανήκουν στο αρχείο του Ναού (από τη φωτογράφιση του Βασίλη Κολοβού) και το αρχείο των Άλκη Ράπτη, Γεωργίου Φουστέρη και Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως
Εκδότης:Μυγδονία
Συντελεστές βιβλίου:Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Ράπτης, Άλκης (Συγγραφέας)
Ράπτη, Παρασκευή (Συγγραφέας)
Ράπτη, Νίκη (Συγγραφέας)
Φουστέρης, Γεώργιος Π. (Συγγραφέας)
Κατσαρώνας, Σταύρος (Συγγραφέας)
Βαφειάδης, Κωνσταντίνος Μ. (Συγγραφέας)
Δωρόθεος Πάπαρης, Αρχιμανδρίτης (Συγγραφέας)
Τριανταφυλλόπουλος, Δημήτρης Δ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789609951609
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2010
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική - Γραφικές Τέχνες
Επιστήμες > Θετικές > Αρχιτεκτονικη, Τοπογραφία, Χαρτογραφία
Γενικά Βιβλία > Καλές Τέχνες > Ιστορία της Τέχνης

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες