Το Βατοπαιδινό μετόχι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Βαθύ της Σάμου
Τα αγιορείτικα μετόχια υπήρξαν πνευματικοί φάροι για τις περιοχές όπου ιδρύθηκαν και λειτούργησαν. Γι' αυτό και η σχετική έρευνα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της επιστημονικής μας γνώσης για τον ορθόδοξο μοναχισμό, αφού η μελέτη των μετοχίων φέρνει στο φως βιογραφικές και ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά και δεδομένα για έργα τέχνης και κτίσματα, για περιουσιακά στοιχεία και οικονομικές νοοτροπίες και αντιλήψεις, που στο σύνολό τους σχηματίζουν το μωσαϊκό της πολύτιμης προσφοράς του μοναχισμού στο Γένος μας.
Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, πνευματικό οδοδείκτη για την πορεία των ορθοδόξων Χριστιανών. Με την μακραίωνη ιστορία της και τη συνεχή και πυκνή προσφορά της, η μονή Βατοπαιδίου παρουσιάζει συνεπή και καθοριστική παρουσία στον πνευματικό χώρο της καθ' ημάς Ανατολής. Μια ελάχιστη πτυχή της μαρτυρίας αυτής, που αφορά τις σχέσεις της αγιορείτικης μονής με τη Σάμο, δια του εκεί Βατοπαιδινού μετοχίου, παρουσιάζεται σε όσα ακολουθούν.[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Maalouf, Amin, 1949-
O Aμίν Mααλούφ (Amin Maalouf) γεννήθηκε το 1949 στο Λίβανο. Eίναι καθολικός και μαθήτευσε σε σχολή Iησουιτών, όπου διδάχτηκε τα γαλλικά, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Από το 1976 ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Εργάστηκε δώδεκα χρόνια ως δημοσιογράφος (διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Aν-Nαχάρ" και αρχισυντάκτης του περιοδικού "Nέα Aφρική"). Aπό το 1983, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου βιβλίου του, "Oι Σταυροφορίες από τη σκοπιά των Aράβων", έχει αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Έχει γράψει μυθιστορήματα, δοκίμια και λιμπρέτα όπερας. Όλα τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά του "Ο βράχος του Τάνιος", τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt το 1993. Το 2011 εξελέγη μέλος της γαλλικής Ακαδημίας.