Περί τοιχογραφίας

Ζητήματα σημειωτικής και τεχνικής δεοντολογίας
Εκδότης:
Μυγδονία
Έτος:
2010
ISBN:
9789607666932
Σελίδες:
111
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Περί τοιχογραφίας
Τιμή εκδότη:€13,78
Η τιμή μας: €13,78
Περί τοιχογραφίας
Το μικρό τούτο δοκίμιο αποτελεί προδημοσίευση πραγματείας σχετικά με τη μνημειακή τέχνη, ειδικά δε με την επιτοίχια ζωγραφική. Ο λόγος που με ώθησε να καταπιαστώ με το θέμα αυτό δεν ήταν τόσο η έλλειψη βιβλιογραφίας, όσο ο προφανής στον καιρό μας μαρασμός και η στειρότητα της τέχνης αυτής στην Ελλάδα, και όχι μόνο.
Στον τόπο μας η δραστηριότητα των ασχολουμένων με την τοιχογραφία εξαντλείται στη διακόσμηση εκκλησιών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι θρησκευτικές αυτές ζωγραφιές αποτελούν μέτριες απομιμήσεις υστεροβυζαντινών έργων. Οι καλούμενοι αγιογράφοι, στην πλειονότητα τους, νοιάζονται για ψηλές χρηματικές αμοιβές, αδιαφορώντας συνάμα για το κάλλος, την ουσία και, ακόμη περισσότερο, για τη σωστική και ποιμαντική αξία της τέχνης τους. Για κοινωνική κριτική, δια μέσου των ιερών απεικονίσεων, ούτε λόγος! Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα είναι φανερή όχι μόνο στο ισχνό εικαστικό αποτέλεσμα αλλά και στη σύγχυση που υφίσταται σχετικά με τη φύση, τη λειτουργία και την τεχνική της τοιχογραφίας.
Ωστόσο οι αιτίες της φθίνουσας πορείας που ακολουθεί η ελληνική μνημειακή ζωγραφική τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ πιο σύνθετες και η χαμηλή ποιότητα των εικονογραφήσεων των ναών συνιστά απλώς δευτερογενές αποτέλεσμα. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να σχολιασθούν στο μικρό τούτο κείμενο όλες οι ιστορικές αιτίες, θα αναφέρω όμως προκαταβολικά την κυριότερη από αυτές.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Τίτλος βιβλίου:Περί τοιχογραφίας
Υπότιτλος βιβλίου:Ζητήματα σημειωτικής και τεχνικής δεοντολογίας
Εκδότης:Μυγδονία
Συντελεστές βιβλίου:Βαφειάδης, Κωνσταντίνος Μ. (Συγγραφέας)
ISBN:9789607666932
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2010
Ηλικίες:6 - 8
Κατηγορίες:Παιδικά - Εφηβικά > Δραστηριότητες - Χειροτεχνίες
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες