Ο Τζίμι, το κακό ξωτικό

Εκδότης:
Οσελότος
Έτος:
2010
ISBN:
9789609928274
Σελίδες:
32
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Ο Τζίμι, το κακό ξωτικό
Τιμή εκδότη:€9,00
Η τιμή μας: €8,10
Ο Τζίμι, το κακό ξωτικό
Πρόκειται για ένα σύγχρονο-παραδοσιακό παραμύθι με έντονες αιχμές στις σχέσεις των δύο φύλων. Είναι φανερή η πρόθεση της συγγραφέα να στήσει ένα εναλλακτικό σκηνικό στη θέση του χιλιοειπωμένου κλισέ "μια φορά και έναν καιρό", εκφράζοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την πίστη στη διατράνωση και το θρίαμβο της αγάπης μέσα από ποικιλόμορφους πειρασμούς: υποσχέσεις ερωτικής πανδαισίας, πλούτη, ταξίδια.
Γλαφυρές, όσο και αποκαλυπτικές, οι περιγραφές της μεταστροφής των συναισθημάτων των "ερωτευμένων" νέων που προσεγγίζουν τη βασιλοπούλα, προβάλλοντας (τρομακτικά αληθοφανείς) λόγους (ή δικαιολογίες) που τους υποβάλλει το ξωτικό (η προσωποποίηση των πειρασμών που παραμονεύουν στη ζωή) για να αναβάλλουν ή να διακόψουν τη σχέση τους μαζί της: η ακαταμάχητη έλξη να γνωρίσουν τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις / η εξάρτηση από τη μητέρα-φύλακα και ο ψυχολογικός πειθαναγκασμός σε υπακοή / ο φόβος και η ανασφάλεια που κουβαλάμε μέσα μας -ο αδύναμος εαυτός μας.

Ακολουθεί ο πειρασμός για το νεαρό ζευγάρι. Ο καθένας χωριστά πρέπει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως για την πίστη του προς τον άλλο. Αντί μιας ξεκάθαρης, αδιαπραγμάτευτης, εξιδανικευμένης απάντησης, η πρώτη αντίδραση είναι απόλυτα ρεαλιστική: δισταγμός. Σκέπτονται να υπαναχωρήσουν, να ενδώσουν στον πειρασμό -αν δεν ήταν παραμύθι θα μπορούσε να ήταν ιστορία αληθινή με αλλαγμένα τα ονόματα των πρωταγωνιστών.

Το ύφος είναι έντονα περιγραφικό, συνομιλητικό με αμεσότητα που καθηλώνει τον (ενήλικα) αναγνώστη με τη γρήγορη εναλλαγή σκηνών και την έντονη εσωτερική δράση. Σε αυτό συμβάλλει και η απροκάλυπτη γλώσσα του κειμένου: το απεχθές ξωτικό είναι πράγματι απωθητικό και ανατριχιαστικό στις λεπτομέρειές του, ενώ η παρομοίωση με "...παραγινωμένη ντομάτα τον Αύγουστο..." δίνει ένα ταιριαστό τέλος στην ζημιογόνα ύπαρξή του.
Τίτλος βιβλίου:Ο Τζίμι, το κακό ξωτικό
Εκδότης:Οσελότος
Συντελεστές βιβλίου:Νικολοπούλου, Μαρία Α. (Συγγραφέας)
Κακαβιά Εμμανουέλα (Εικονογράφος)
ISBN:9789609928274
Σειρά εκδότη:Παιδική Λογοτεχνία
Στοιχεία έκδοσης:Ιούλιος 2010
Κατηγορίες:Παιδικά - Εφηβικά
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες