Γιώργος Σεφέρης

Μελετήματα
Εκδότης:
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:
2008
ISBN:
9789601629780
Σελίδες:
238
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Γιώργος Σεφέρης
Τιμή εκδότη:€17,40
Η τιμή μας: €15,66
στο καλάθι
Γιώργος Σεφέρης
Δεκατρία κείμενα (μαθήματα, ομιλίες, μελετήματα), συνταγμένα σε διάστημα είκοσι έξι χρόνων, συμβάλλονται εδώ, συστήνοντας την ποίηση και την ποιητική του Γιώργου Σεφέρη. Όπου τέχνη και τεχνική δεν χωρίζουν· σοφιλιασμένες η μία με την άλλη, υπερασπίζονται τον επίμονο αγώνα μιας συνομιλίας, μέσα στην οποία το ποίημα ψάχνει και ψάχνεται, ώσπου να βγει στο φως, αφήνοντας πίσω του ομόκεντρους κύκλους, σαν την πέτρα που πέφτει στο νερό.

Στους ομόκεντρους κύκλους εντοπίζονται τα βασικά θέματα της ποίησης του Σεφέρη. Πρόκειται κατά κανόνα για δίδυμα ζεύγη, που ζευγαρώνουν και μεταξύ τους. Άλλα από αυτά είναι πρόδηλα, άλλα υπόδηλα, μερικά φαντάζουν έκκεντρα. Στα πρόδηλα ανήκουν: το οδυσσειακό ζεύγος "νόστος-θάνατος" (έκδηλο προπάντων στην Κίχλη)· η συζυγία "μύθος-ιστορία" (που εκμαιεύεται στο "Μυθιστόρημα", ωριμάζει στα τρία "Ημερολόγια καταστρώματος" και απορροφάται στα "Τρία κρυφά ποιήματα"). Στα υπόδηλα θέματα αναγνωρίζεται κυρίως ο διάλογος ποιημάτων και ποιητών, ποίησης και γλώσσας, ποίησης και ποιητικής, δικαιοσύνης και αδικίας.

Τα δύο έκκεντρα μελετήματα ("Ο διδακτικός Σεφέρης" και η "Ποιητική και πολιτική φρόνηση στον Σεφέρη") ζητούν από τον αναγνώστη νηφάλια διάθεση και δίκαιη προσοχή, για να μην παρεξηγηθούν. Η διπλή πάντως φρόνηση, που συνέχει την ποιητική με την πολιτική στάση και αντίσταση του Σεφέρη, υπονοεί προπάντων λογική και ηθική εγρήγορση μπροστά στη βάναυση βία, εκφράζοντας συνάμα επιφύλαξη για δογματικού τύπου ανατροπές. Το κρίσιμο δίλημμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αν έτσι προάγεται ή οπισθοχωρεί η δύσκολα κατορθωμένη ανθρωπιά, τόσο στον ποιητικό λόγο όσο και στην πολιτική πράξη.
Τίτλος βιβλίου:Γιώργος Σεφέρης
Υπότιτλος βιβλίου:Μελετήματα
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη
Συντελεστές βιβλίου:Μαρωνίτης, Δημήτρης Ν., 1929-2016 (Συγγραφέας)
ISBN:9789601629780
Σειρά εκδότη:Γραφή και Ανάγνωση
Στοιχεία έκδοσης:Οκτώβριος 2008
Κατηγορίες:Γενικά Βιβλία > Μαρτυρίες - Βιογραφίες - Αυτοβιογραφίες - Ντοκουμέντα
Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Ποίηση
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες