Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα
Ο Ιουγούρθας ήταν Αφρικανός, βασιλιάς της Νουμιδίας γύρω στα 100 π.Χ. Φιλόδοξος, δόλιος, διεφθαρμένος, αλλά και ριψοκίνδυνος πολέμαρχος, έκανε τα πάντα για να σφετεριστεί ολόκληρο το βασίλειο, το οποίο είχε από κοινού με τους δύο εξαδέλφους του.
Τα κύρια "όπλα" του Ιουγούρθα ήταν οι δολοφονίες των αντιπάλων του και η πλουσιοπάροχη δωροδοκία των Ρωμαίων "διαμεσολαβητών" για την ειρήνη και την απονομή δικαίου. Προκλητικός ο Ιουγούρθας. Δε δίστασε να διαλαλεί ότι κάποτε θα "αγοράσει" τη ίδια τη Ρώμη - με λάδωμα, βεβαίως, των στρατηγών. Η Ρώμη τον ανεχόταν όσο ο Ιουγούρθας εξυπηρετούσε τα επεκτατικά και οικονομικά της σχέδια στην Αφρική. Κι όταν ήρθε η ώρα του, έστειλε εναντίον του -μετά από πολλές αποτυχημένες εκστρατείες, λόγω της διαφθοράς των στρατηγών και των τυχαίων συμμαχιών του Ιουγούρθα- τον ύπατο Γάιο Μάριο, ο οποίος τον έσυρε πίσω απ' το άρμα του μπαίνοντας θριαμβευτής στη Ρώμη.
Αυτό που με προκάλεσε να γράψω το έργο ήταν η εκπληκτική διαχρονικότητα των καταστάσεων. Σαν να μιλάμε για σήμερα. Το έργο παραμένει άπαιχτο.
Γιώργος Σκούρτης
Τίτλος βιβλίου: | Η κωμωδία του βασιλιά Ιουγούρθα |
---|
Υπότιτλος βιβλίου: | Θεατρικό έργο σε δύο μέρη |
---|
Εκδότης: | Εκδόσεις Καστανιώτη |
---|
Συντελεστές βιβλίου: | Σκούρτης, Γιώργος, 1940-2018 (Συγγραφέας)
|
ISBN: | 9789600322590 | Εξώφυλλο βιβλίου: | Μαλακό |
---|
Στοιχεία έκδοσης: | Σεπτέμβριος 1998 | Διαστάσεις: | 21x12 |
---|
Σημείωση: | 1η έκδοση: "Δωδώνη", 1979. |
---|
Κατηγορίες: | Λογοτεχνία > Ελληνική Λογοτεχνία > Θέατρο |
Μαυροειδής, Ζαχαρίας
Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής μεγάλωσε στο Χαλάνδρι, σε μια μονοκατοικία γεμάτη γάτες. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θέατρο στη RESAD της Μαδρίτης, για να καταλήξει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Το 2011 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο Ο ξεναγός.
Η ιστορία της εφτάψυχης Μαρί Σαντάλ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.