Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα

Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου
Εκδότης:
Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος:
2008
ISBN:
9789600348231
Σελίδες:
424
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα
Τιμή εκδότη:€29,68
Η τιμή μας: €26,71
στο καλάθι
Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα
Στο παρόν βιβλίο εξετάζονται οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στο πολιτικό σύστημα, στην ιστορική συνείδηση και στην κοινωνική ταυτότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, κράτους-εργαστηρίου του σύγχρονου καπιταλισμού. Στόχος η διαμόρφωση ενός επιστημονικού υποδείγματος για τον τρόπο που επιδρά η παγκοσμιοποίηση στο εποικοδόμημα των σύγχρονων εθνικών κρατών και κοινωνιών.

Αναδεικνύεται ο θεμελιακός ρόλος της νέας ιστορικής συνείδησης που αποκτούν οι κοινωνίες μέσα από την αναθεώρηση της ίδιας τους της ιστορίας, που στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται κυρίως στις δύο αυτοκρατορίες του. Όπως υποστηρίζεται, η τροποποίηση της ιστορικής συνείδησης έχει άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική. Συνδέεται με τα προβλήματα που δημιουργεί το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας καθώς και η εγχώρια τρομοκρατία. Εξετάζεται η αμφιταλάντευση του Ηνωμένου Βασιλείου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, που έχει ιστορικές και κοινωνικές αιτίες. Συνδέεται με τα συγκρουόμενα συμφέροντα εντός του ιδιάζοντος βρετανικού καπιταλισμού. Η παγκοσμιοποίηση έχει άμεσες επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Γεννά την τάση "προεδροποίησης και εσωτερίκευσης". Την ασύμμετρη αποκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Επανατοποθετεί το Ιρλανδικό ζήτημα, τον σκοτσέζικο εθνικισμό και την ιδιαιτερότητα του ουαλικού πολιτισμού.

Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης χαρακτηρίζεται από χρονικές υστερήσεις έναντι άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων, τείνει δε να καταφεύγει ευκολότερα σε μη δημοκρατικές "λύσεις" παρά στην αναζήτηση, ως οφείλει, νέων δημοκρατικών πρακτικών.
Τίτλος βιβλίου:Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα
Υπότιτλος βιβλίου:Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου
Εκδότης:Εκδόσεις Καστανιώτη
Συντελεστές βιβλίου:Κοτζιάς, Νίκος (Συγγραφέας)
Κοτζιάς, Νίκος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN:9789600348231
Σειρά εκδότη:Αναστοχασμός
Στοιχεία έκδοσης:Νοέμβριος 2008
Σημείωση:Πρόλογος: Νίκος Κοτζιάς.
Κατηγορίες:Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Πολιτική
Επιστήμες > Επιστήμες του Ανθρώπου > Κοινωνιολογία
Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον συγγραφέα

Είδατε πρόσφατα:

Δωρεάν μεταφορικά
SMS info
Τηλεφωνικές παραγγελίες